Груповата оставка на лекарите от ТЕЛК Пловдив се отлага поне

...
Груповата оставка на лекарите от ТЕЛК Пловдив се отлага поне
Коментари Харесай

Оставката на лекарите от ТЕЛК се отлага с месец

Груповата оставка на лекарите от ТЕЛК Пловдив се отсрочва най-малко с месец. Това стана ясно след днешната среща на медиците със зам.-министър Бойко Пенков.

Заместникът на Кирил Ананиев даде обещание, че проблемите ще бъдат решени.

В рамките на 30 дни ще се състои тристранна среща с представители на Национален осигурителен институт и Министерство на труда и обществената политика, по време на която Пенков ще лобира за мораториум върху ревизионните актове, наложени на лекарите. Според него отношението към сътрудниците му от ТЕЛК е аморално, защото сметките им се блокират, преди да е влезнало в действие правосъдно решение.

В по-дългосрочен проект пък ще има законови промени, които съгласно зам.-министъра ще могат да се осъществят в идващите девет месеца.

„ Предстои сериозна смяна, като ще се употребява всеобщо приета система на Международната здравна ортанизация. В момента работни групи почистват текстовете и се надявам до октомври-ноември 2018 година измененията да влязат в действие. Което ще облекчи сътрудниците и ще даде успокоение, че ще могат безпроблемно да си правят работата”, съобщи Пенков.

Според него измененията плануват експертизата да се раздели на две. Специалисти от лекарските комисии към лечебните заведения ще могат да споделят какъв вид проблем има пациента, след което специалисти от Национален осигурителен институт ще вършат преценка какво да му предложат.

Дали могат да му предложат подобаваща работа, съобразена с неговото заболяване, с цел да бъде социализиран, или този човек тотално е некадърен да се впише на пазара на труда. И чак тогава да му дадат инвалидна пенсия, която в действителност е „ заместващ доход”.

„ Считаме, че когато човек може да получава някакъв приход със своите умения и познания, не е добре да разчита на пенсия. Има доста такива образци – поетът Дамян Дамянов е с ДЦП, само че е основал прелестни стихове. Има и други образци. Така че и хората с увреждания имат място в обществото”, безапелационен бе зам.-министърът.

Лекарите пък показаха, че са удовлетворени от срещата. „ Ние си обичаме работата и желаеме да си я работим, а не да напускаме”, сподели доктор Янчо Лечев. /Марица.бг
тагове оставка лекари телк месец бойко пенков  Оставката на лекарите от ТЕЛК се отсрочва с месец  Оставката на лекарите от ТЕЛК се отсрочва с месец  Оставката на лекарите от ТЕЛК се отсрочва с месец
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР