Групировка на украинските въоръжени сили, наброяваща над 600 военнослужещи от

...
Групировка на украинските въоръжени сили, наброяваща над 600 военнослужещи от
Коментари Харесай

Таймс разказва за неуспешния опит на украинците да превземат Запорожката АЕЦ през октомври 2022 г.

Групировка на украинските въоръжени сили, наброяваща над 600 военнослужещи от елитни подразделения, взе участие в интервенцията по завладяването на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 19 октомври 2022 година, приключила с крах за Киев. Както съобщава британският вестник " Таймс ", украинските военни са се пробвали да дебаркират на левия бряг на река Днепър, като в десанта са взели участие над 30 лодки.

Според изданието военнослужещите от въоръжените сили на Украйна са били въоръжени с тежки картечници, автоматизирани гранатомети МК-19 и противотанкови ракетни системи, оповестява ТАСС. По-рано Киев не е признавал официално нападението против най-голямата атомна електроцентрала в Европа, само че представители на украинските специфични служби, в това число военното разузнаване, и Военноморски сили описаха на Таймс "  подробности за опита за завладяване на нуклеарната централа. Източникът на " Таймс " означи, че участващите в интервенцията украински военнослужещи не са очаквали да срещнат твърда опозиция от съветските въоръжени сили, изхождайки от догатката, че съветската страна „ няма да може да употребява артилерия “ в региона на атомната централа.

" Руснаците построиха доста плътна защита, минираха всичко - споделя един от украинските офицери. - Когато се приближихме, те даже вкараха танкове и артилерия и започнаха да ни стрелят напряко във водата. " В същото време украинската страна, както акцентира " Таймс ", се е пробвала да нанесе удари по позициите на подразделенията на съветските въоръжени сили на левия бряг на Днепър благодарение на реактивни системи за залпов огън " ХАЙМАРС ".

На въпрос дали Съединените щати са дали разследваща информация на Киев за потреблението на " ХАЙМАРС "  преди десантната интервенция, източник от американските военни среди удостовери, че „ оперативни сведения “ са били предадени на украинските специфични сили, само че не навлезе в детайлности. „ Ние споделяме информация, само че те (Украйна) са виновни за избора, определянето на приоритетите и окончателните решения за битка със заканите “, сподели той.

Вестникът отбелязва, че вследствие на масиран обстрел от съветските въоръжени сили главната група украински военнослужещи не е съумяла да дебаркира на левия бряг на Днепър. Малка група украински въоръжени сили, която въпреки всичко съумя да стигне до брега, влезе в тричасова престрелка с съветски военни в покрайнините на Енергодар. " Таймс " прибавя, че опитите за принудително завладяване на АЕЦ остават предмет на полемика измежду украинските публични лица. Ръководителят на украинската компания " Енергоатом " Петр Котин декларирал, че обстрелът на АЕЦ и военните дейности в региона на станцията могат да провокират нуклеарна повреда.

Говорителят на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви на 19 октомври предходната година, че две роти на въоръжените сили на Украйна са се пробвали да дебаркират войски на левия бряг на Каховското водохранилище и да завладяват територия на Запорожката нуклеарна централа. По думите му, в десанта са взели участие 37 лодки и катери с военнослужещи от въоръжените сили на Украйна. В резултат на дейните дейности на съветските войски, охраняващи външния периметър на АЕЦ, десантът на съперника е погубен, загубите на Въоръжените сили на Украйна възлизат на над 90 украински военнослужещи и 14 катера. Остатъците от десанта са разпръснати с артилерийски огън в акваторията на Каховското водохранилище, съобщи тогава Конашенков.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР