Група страни от НАТО може да изразят желание да разположат

...
Група страни от НАТО може да изразят желание да разположат
Коментари Харесай

Бивш шеф на НАТО: Членове на пакта може да изпратят войски в Украйна

Група страни от НАТО може да изразят предпочитание да разположат военни сили в Украйна , в случай че страните-членки, в това число Съединени американски щати, не дават съответни гаранции за сигурността на Киев. Това съобщи някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Расмусен преди срещата на върха на алианса във Вилнюс.

Расмусен, който действаше като формален консултант на украинския президент Володимир Зеленски по отношение на мястото на Украйна в бъдещата архитектура на европейската сигурност, обиколи Европа и Вашингтон, с цел да реши изменящите се настроения преди началото на сериозната среща на върха на 11 юли.

Той предизвести, че даже в случай че група от страни дават гаранции за сигурност на Украйна, други страни няма да разрешат въпросът за участието на Украйна в НАТО да бъде изключен от дневния ред във Вилнюс.

Настоящият началник на НАТО Йенс Столтенберг съобщи , че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, само че добави, че НАТО - според член 5 от Вашингтонския контракт - дава пълноценни гаранции за сигурност единствено на пълноправните членове

Посланикът на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Сми т съобщи, че преглеждат набор от варианти, които да алармират прогрес във връзките сред Украйна и НАТО.
 Сигурност за Украйна - само че по какъв начин?
Сигурност за Украйна - само че по какъв начин?

Пълно и неотложно участие не е допустимо до момента в който бушува война, само че НАТО има и други благоприятни условия

Расмусен съобщи, че в случай че НАТО не може да реализира явен път напред за Украйна, съществува опция някои страни да подхващат дейности поотделно.

" Мисля, че поляците съществено биха обмислили да влязат и да съберат коалиция на искащите, в случай че Украйна не получи нищо във Вилнюс. Не би трябвало да подценяваме полските усеща, поляците считат, че прекомерно дълго Западна Европа не се е вслушвала в техните предизвестия против същинския съветски нрав.

Расмусен предизвести, че е изцяло законно за Украйна да потърси военна помощ. Той прикани за писмени гаранции за сигурност преди срещата на върха, които да включват шерване на разследваща информация, образование в Украйна, усъвършенствано произвеждане на муниции, оперативна съгласуемост с НАТО и доставка на оръжие, задоволително да попречва Русия да предприеме нова офанзива.

Расмусен уточни, че въпросът е налице и опцията за някои страни да дават лични военни сили, което може да бъде прегледано като предизвестие, че рисковете, в това число опасността за единството на НАТО, не са свързани единствено с бързото участие на Украйна или мощни гаранции за сигурност.
 Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада
Русия: Унижението на Зеленски на срещата на НАТО е част от играта на Запада

Показването на украинския водач в поза на взаимозависимост било част от плана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР