Разследващите казват, че военните на Мианмар извършват все по-нагли военни престъпления

...
Група следователи казват, че военните и свързаните с тях милиции
Коментари Харесай

Група следователи казват, че военните и свързаните с тях милиции на Мианмар извършват все по-чести и нагли военни престъпления, включително въздушни бомбардировки срещу цивилни

От Асошиейтед прес, 8 август 2023 г., 12:37 PMMyanmar, или IIMM, заяви, че е открило убедителни доказателства през 12-те месеца, приключващи през юни, че армията и милициите са атакували безразборно и непропорционално цивилни с бомби, масови екзекуции на хора, задържани по време операции и широкомащабни опожарявания на цивилни къщи.

Групата, която беше създадена от Съвета по правата на човека на ООН през 2018 г., за да наблюдава нарушенията на международното право в Мианмар, каза той събира доказателства, които могат да бъдат използвани при бъдещи наказателни преследвания на отговорните лица.

„Всяка загуба на живот в Мианмар е трагична, но опустошението, причинено на цели общности чрез въздушни бомбардировките и опожаряването на села е особено шокиращо“, каза Николас Кумджиян, ръководител на групата. „Нашите доказателства сочат драматично увеличение на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството в страната, с широко разпространени и систематични атаки срещу цивилни, и ние изграждаме досиета по дела, които могат да бъдат използвани от съдилищата, за да държат отговорни отделни извършители.“

Мианмар е в смут, откакто военните завзеха властта от избраното правителство на цивилния лидер Аун Сан Су Чи през февруари 2021 г., което предизвика масови ненасилствени протести, които бяха потушени със смъртоносна сила. Тогава противниците на военното управление взеха оръжие и големи части от страната сега са въвлечени в конфликт, който някои експерти на ООН характеризират като гражданска война.

Помощта Асоциацията на политическите затворници, организация за наблюдение на правата, казва, че силите за сигурност са убили най-малко 3900 цивилни и са арестували 24 236 други след превземането на властта от военните.

Установеното от военните правителство е започва все повече офанзиви в провинцията, за да се противопостави на въоръжената опозиция срещу управлението си и се опитва да осигури територия чрез извършване на въздушни удари и опожаряване на села, разселвайки много хиляди хора. Силите на съпротивата разполагат с ограничени оръжия и нямат защита срещу въздушни атаки.

През април военните хвърлиха бомба, за която групата Human Rights Watch каза, че е „засилен взрив“ боеприпаси, известни като гориво-въздушни експлозиви при нападение срещу село Pazigyi в региона Sagaing, което уби повече от 160 души, включително много деца.

Атаката беше насочена към церемония по откриването на местен офис на правителството на националното единство, основната национална опозиционна организация, която се смята за легитимен административен орган на Мианмар.< /p>

В отговор на обвиненията в злоупотреби военното правителство често обвинява членовете на продемократичните Сили за защита на народа, въоръженото крило на Правителството на националното единство, в тероризъм срещу правителството -свързани цели.

IIMM каза в доклад, че военните е трябвало да знаят или са знаели, че голям брой цивилни присъстват по време на някои от техните атаки.

Той каза, че инцидентите, които разследва, са се случили особено в регионите Сагаинг и Магуей и в щатите Чин, Карън и Кая, основните крепости на въоръжената съпротива срещу управляващите военен.

Групата каза, че базира своите констатации на снимки, видеоклипове, аудио материали, документи, карти, геопространствени изображения, публикации в социалните медии и криминалистични доказателства от 700 източника, включително повече от 200 разказа на очевидци.

Няма информация властите на Мианмар да са разследвали военен или цивилен служител за военни престъпления или престъпления срещу човечеството, както и игнорирането на такива престъпленията може да показват, че по-висшите власти са възнамерявали те да бъдат извършени, се казва в доклада.

IIMM заяви, че продължава активно да разследва насилието, включително сексуални и основани на пола престъпления, извършени от военните срещу мюсюлманското малцинство рохингия през 2017 г.

Повече от 700 000 рохинги са избягали от страната в съседен Бангладеш от август 2017 г., за да избягат от брутална военна антибунтовническа кампания след нападение от бунтовническа група в щата Ракхайн.

Правителството на Мианмар отхвърли обвиненията, че силите за сигурност са извършили масови изнасилвания и убийства и са изгорили хиляди домове в кампанията. Правителството на САЩ определи действията на военните като геноцид.

„Сексуалните престъпления и престъпленията, основани на пола, са сред най-отвратителните престъпления, които разследваме“, каза Кумджиан. „Те бяха толкова широко разпространени по време на операциите по разчистване на рохингите, че повечето свидетели, които интервюирахме, имат подходящи доказателства за това.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР