Група от осем ученици от Държавна финансово-стопанска гимназия Интелект в

...
Група от осем ученици от Държавна финансово-стопанска гимназия Интелект в
Коментари Харесай

Възпитаници на ДФСГ Интелект се срещнаха с английски аристократи в Лондон

Група от осем възпитаници от „ Държавна финансово-стопанска гимназия " Интелект " в Плевен, ръководена от шефа им Емил Райков, неотдавна посетиха Лондон по специфична поканаот живеещия над четири десетилетия в Лондон другар на Плевен Княз Никита Лобанов-Ростовски, както и от неговия дълготраен другар, един от наследниците на британската корона Принц Майкъл Кентски.

Групата си беше сложила няколко цели, сред които да реализира среща с видните персони пред двореца Кенсингтън, да открие и посети улици в английската столица, носещи името на Плевен и не на последно място, да посети забележителностите на този международен град и усети неговия забързан темп.

Срещата с британските аристократи протече в извънредно топла и другарска атмосфера като се дискутираха разнообразни въпроси от международната история и сегашното съвремие. Княз Никита обясни пред българските посетители някои от аргументите за наименоването на лондонските улици на името на Плевен.



Боевете при Плевен по време на Руско-турската война през 1877-78 години са имали голямо значение освен за освобождението на българите, само че и за международната търговия и за обстановката в Европа и света.

Десетина години преди този момент е бил открит Суецкият канал, който е съкратил морския път от Европа до Индия и Китай с над 10 хиляди морски благи. Корабите към този момент не са обикаляли целия африкански континент, а са прекосявали директно през Червено море, отделящо Африка от Азия. Ако Русия стъпи на Дарданелите, то тя би могла да блокира и управлява този Суецки канал, което Западна Европа не желала да допусне.

Английските вестници от времето на войната всекидневно разгласяват информации от бойното поле и илюстрации и рисунки от ситуацията в Плевен и покрайнините му. След трите несполучливи офанзиви на съветските войски за завладяването на града, подкрепящите Османската империя англичани кръщават улици в Лондон и някои други градове на името на този град като признателност за трудността, което крепостта оказва против настъплението на съветските войски към проливите. Чийто надзор би разрешил на съветския черноморски флот да блокира Суецкия канал. А когато руснаците са в Сан Стефано (днес предградие на Истанбул), Англия струпва своите войски в проливите край Галиполи и праща нота до съветския император, че в случай че съветските войски продължат и миля накъм Константинопол, то те ще водят война към този момент освен с Турция, само че и с Англия! Това е и повода за незабавното сключване на предварителния кротичък контракт точно в Сан Стефано.

При срещата си в Лондон, групата възпитаници сервира дарове към домакините княз Никита и принц Майкъл. Разговорите се водеха най-вече на ангглийски език, който се оказа, че учениците са съумели добре даизучат в България. А принц Майкъл е изучавал и знае и съветски език, заради което ползваше обособени реплики и на него.

След многото фотоси, направени за спомен пред двореца Кенсингтън взаимно с княза и принца, княз Никита Лобанов-Ростовски предложения групата в своя лондонски дом за следобеден обичаен британски чай. Там диалозите и разискванията продължиха. Князът показа с учениците мнението си по отношение на това, какво е належащо те да усвоят с цел да може в бъдеще по-успешно да се утвърждават на трудовия фронт.

На идващия ден групатапосети улици, именувани на Плевен, като следствиена отзвука от епичната борба, както и някои емблематични места в Лондон като Бъкингамския замък, Народното събрание с часовника Биг Бен, Трафалгарския площад, крепостта Тауър.

Мероприятието беше една добра опция за българските младежи да обогатят своята визия за света, да презентират своето учебно заведение вБългария и да показват отличните си знания по британски език.

Владислав Ботев, Мария Дамянова, Никола Стоянов, Николия Стоянова, Асен Милчев, Мирела Лазарова, Мартин Симеонов и Надежда Петрова се показаха на извънредно положително равнище и това е причина за тяхната сполучлива бъдеща реализация.

Срещата приключи с покана към общителните домакини да посетят в скоро време България и да вземат участие в тържествата и зарята на 10 декември във връзка празника на град Плевен, който е основан в чест на починалите съветски войни при щурмуването и обсадата на града.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР