Група от еколози алармира, че Агенция Пътна инфраструктура“ готви неправомерни

...
Група от еколози алармира, че Агенция Пътна инфраструктура“ готви неправомерни
Коментари Харесай

Еколози алармират за прикрито строителство на „Струма“ през Кресненското дефиле

Група от еколози сигнализира, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ готви непозволени строителни действия в противоречивия сектор сред Крупник и Кресна на автомагистрала „ Струма “. 23.6-километровото трасе е последното изчезнало парче от аутобана, само че по него се спори от години, защото съгласно природозащитниците определеният вид по времето на ГЕРБ ще унищожи флората и фауната в предпазената зона.

Припомняме, че тематиката бе гореща и по време на кабинета „ Петков “, когато двама някогашни министри – на районното развиване Гроздан Караджов и на екоминистерството Борислав Сандов – спореха кой е най-хубавият вид. Караджов даже заявяваше, че тематиката може да бутне държавното управление, още преди да се случи раздора в обединението.

Неправителствената организация „ Да спасим Кресненския пролом “ разгласи, че персонално някогашният министър председател Кирил Петков е заречен секторът да минава по напълно ново трасе. След това, тъкмо в последния ден на отиващия си кабинет „ Петков “, някогашният екоминистър Борислав Сандов издаде заповед, с която стопира построяването на сектора с разновидността, признат от ГЕРБ – трафикът в посока Гърция да минава по съществуващия път Е79 през дефилето, а в посока София – по нов път източно от него.

Тогава Сандов се базира на публично писмо от Европейската комисия, в което се споделяше, че би трябвало да бъде изработен нов Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост по зоните от Натура 2000, тъй че да се оценят всички други възможности на трасе. Впоследствие Върховен административен съд анулира заповедта.

С идването на служебното държавно управление на Гълъб Донев, районният министър Иван Шишков разяснява през декември 2022 година, че трасето най-вероятно ще се промени. По думите му Министерство на околната среда и водите готви разбор на ограниченията за запазване на околната среда. Едва по-късно ще стане ясно окончателното трасе на аутобана. Министърът увери, че ще се направи всичко допустимо ОВОС-ът да бъде избавен, защото изтича през май тази година.
Готвят ли се строителни действия?
Късно в понеделник вечерта в писмо до медиите Андрей Ковачев, Димитър Василев, Петко Ковачев (председател на Институт за зелена политика и член на коалиция „ Да спасим Кресненското дефиле “) и Петко Цветков (СДП „ Балкани “) споделят, че имат информация от неизвестен източник, че АПИ ще стартира непозволени строителни действия.

Екипът на Economic.bg се свърза с Андрей Ковачев, който изясни, че въпросните действия ще стартират по поръчка за пътна сигурност в Кресненското дефиле и намаляване на въздействието върху дивите животни и птици. Става въпрос за създаване и модифициране на оградни и дефрагментационни уреди по път I-1 от км 380+300 до км 396+137. Поръчката е съобразена с ограниченията, посочени в Решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017 година

Те се приготвят. Предполагаме, че ще го създадат. Нямаше по какъв начин информацията да бъде подкрепена с документи, само че ще вкарат багерите вътре, с цел да вършат уреди за животните. Това е нещо страховито, и то тъкмо в идващия топъл сезон да се правят действия без обход. “

Ковачев изяснява, че въпросните ограничения няма да оказват помощ с нищо на животните в региона. В поръчката са включени няколко съставния елемент – слагане на ограда за птици и прилепи на мостовите уреди, както и оправяне на водостоците.

Набутали са и създаване на три нови подлеза. Това са строителни действия, които ще продължат най-вероятно повече от месец и ще се правят върху платното. “

По думите му обаче по този начин АПИ прави опит да приготви разширение на пътя през пролома и действително се предрешава избора на трасе. Ковачев споделя, че ОВОС-ът за трасето е изминал още през октомври 2022 година

Министър Шишков неведнъж съобщи, че строителството би трябвало да стартира до май, само че в дребен мащаб, с цел да не изтича отчета по Оценка на въздействието върху околната среда. Това са техни проекти, само че за жалост не подхождат на обстоятелствата и ще ни доведат до наказателни процедури “, разяснява Ковачев.

Economic.bg изпрати питане по тематиката до Министерство на районното развиване, до АПИ и до Министерство на околната среда и водите. До публикуването на материала не получихме отговор от нито една институция.

Тъй като въпросният сектор е включен за финансиране в европрограма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “, еколозите са подготвени да входират тъжба в Европейската комисия и да изискат прекъсването на цялата стратегия. Жалбата ще бъде пусната сега, в който бъдат открити каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в региона на Кресненския пролом.

Те са в подготвеност да работят, обезпокоени сме, тъй като в случай че го създадат, ще основат условия да откраднат публични пари, а след това някой различен ще отнесе резултата от наказателните процедури. Просто ще спрем финансирането на цялата стратегия, в случай че тези хора просто не съблюдават закона “, споделя Ковачев.

По думите му разновидността, определен по времето на ГЕРБ, е най-опасен от всички. Ковачев споделя, че би трябвало да се направи напълно нов Оценка на въздействието върху околната среда, само че със смислени други възможности на трасе, които са законосъобразни. Той споделя, че последната среща на работна група, която е трябвало да разисква ориста на аутобана, е била извършена през февруари, само че на нея даже не са били обсъждани разнообразни разновидности на трасе. 

Предлагаха да се утвърди метод, при които да създадат оценка дали ОВОС-ът от 2017 година подхожда на задачите на предпазените зони, само че това е нелегално ", показва Ковачев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР