Група галактики джуджета около голямата спирална галактика Андромеда е открита

...
Група галактики джуджета около голямата спирална галактика Андромеда е открита
Коментари Харесай

Странен галактически диск около Андромеда

Група галактики джуджета към огромната спирална вселена Андромеда е открита в галактичния й диск. Френските астрономи разкрили галактическия диск към Андромеда благодарение на теласкоп Канада-Франция-Хавай. И за огромна тяхна изненада разкрили в него доста галактики-джуджета.

Съвременните модели за образуване на галактики не могат да обяснят съществуването на този голям диск, в който се крият множеството от 27-те известни галактики-джуджета към Андромеда.

Сателитните галактики-джъджета са се образували от останките на материала, формиращ гигантската вселена, която обикалят. Според астрономите, сходен галактическия диск може да съществува и в нашата вселена Млечен път.

" В момента няма разумно пояснение за образуването на този диск и на възникването на галактиките-джуджета в него ", разяснява Николас Мартин от обсерваторията в Страсбург (Франция).

Галактиката Андромеда се намира на 2,52 милиона светлинни години от нашата вселена. Масата на галактиките-джуджета е от 10 до 100 милиона слънчеви маси. В същото време, масата на огромни галактики като Андромеда и Млечния път, е над 1 трилион слънчеви маси.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР