Гроздетосе отглежда в продължение на хиляди години и е било

...
Гроздетосе отглежда в продължение на хиляди години и е било
Коментари Харесай

Как и кога да ядем грозде, за да имаме макс полза

Гроздетосе отглежда в продължение на хиляди години и е било почитано от няколко антични цивилизации за потреблението му във винопроизводството.

Има доста типове грозде, в това число зелено, алено, черно, жълто и розово от другите сортове. Този плод се отглежда в сдържан климат по целия свят, в това число Южна Европа, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. 

Гроздето предлага богати изгоди за здравето заради високото си наличие на хранителни субстанции и антиоксиданти.

Гроздето в нашата страна и нашия климат е най-благоприятно за изразходване и обработка през есенните месеци-септември, октомври и ранния ноември. Тогава то е най-сладко, най-богато на субстанции и витамини С и К.

То е богат антиоксидант и даже може да замести някое от междинните дневни хранения, тъй като е задоволително питателно. Най-добре е грозде да се употребява най-малко 15 мин преди главно хранене, сходно на всеки други плод.

Антиоксидантите са съединения, намиращи се в растенията. Те оказват помощ да се възстановят вредите върху вашите кафези, породени от свободни радикали - нездравословни молекули, които предизвикват оксидативен стрес. Оксидативният стрес е обвързван с няколко хронични болести, в това число диабет, рак и сърдечни болести.

Гроздето е с високо наличие на редица мощни антиоксидантни съединения. В реалност, в този плод са разпознати над 1600 потребни растителни съединения.

 Гроздови семки

Най-високата централизация на антиоксиданти се намира в кожата и семената на гроздовите зърна. Поради тази причина огромна част от проучванията върху гроздето са направени благодарение на екстракти от семена или кожа.

Червеното грозде съдържа по-голям брой антиоксиданти, дължащи се на антоцианините, които им придават цвят. Антиоксидантите в гроздето остават присъстващи даже след ферментация, заради което аленото вино също е с високо наличие на тези съединения.

Един от антиоксидантите в този плод е ресвератролът, който е систематизиран като полифенол.

Проведени са голям брой изследвания за неговите изгоди, показващи, че ресвератролът защищава от сърдечни болести, намалява кръвната захар и защищава от развиването на рак.

Гроздето съдържа също витамин С, бета-каротин, кверцетин, лутеин, ликопен и елагова киселина, които също са мощни антиоксиданти. Освен това е потвърдено че гроздето със своите съставки може да защищити от някои ракови болести и формирания. Също по този начин е удобно за здравето на сърцето, смъква кръвното налягане поради благосъстоянието на калий в него.

Диетите с грозде, и по-конкретно приемът на ресвератрол спомагат за намаляване на холестерола. Спомага за здравето на костите, паметта и даже по-доброто въодушевление.

Гроздето има и минуси естествено. Прекомерното изразходване може да докара до поява на гастрит, язва и проблеми със стомаха, тъй като както обелката, семките и сока са потребни, по този начин и с тяхната киселинност и захар биха могли да Ви основат прочут дискомфорт.

За това яжте грозде умерено, до момента в който Ви е вкусно и до момента в който има изгода. Дневната целесъобразна дажба грозде, която дават лекари и диетолози, е една чаша от 300 грама гроздови зърна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР