Гробище за домашни животни от години се разраства на територията

...
Гробище за домашни животни от години се разраства на територията
Коментари Харесай

Нерегламентирано гробище за домашни любимци се разраства край Варна

Гробище за домашни животни от години се разраства на територията на Природен парк " Златни пясъци " край Варна.

Въпреки че паркът е със статут на резерват и всяка човешка активност е неразрешена, поданици на града погребват домашните си любимци там. Причината – в града няма няма самостоятелен за задачата имот, няма и нормативна база за това.

Сред изхвърлените битови боклуци сред дърветата в предпазената околност откриваме гробове на домашни животни. Те са усърдно завършени и си проличава, че са от много години.

Нерегламентираното гробище за домашни любимци над варненския квартал “Виница ” е с повърхност от към половин декар. На надгробните могили могат да се прочетат имената на част от заровените животни. Закон за погребването на домашни любимци няма. Във Варна няма и обособено за задачата място. Затова притежателите на домашни животни са принудени да се оправят сами.

През 2002 година в гробищния парк край село Тополи е имало имот за погребването на домашни любимци. 14 години по-късно, обаче, по наставление на Министерството на здравеопазването, здравната ревизия във Варна закрива гробището за домашни любимци.

" Оттогава до затварянето през 2017 година към 400 домашни любимци са намерили своя безконечен дом, по този начин да кажа. Никъде в България все още не действат гробища за домашни любимци ", сподели Тодор Генков, шеф на Общинска компания " Обреди ".

Заради неналичието на правилник притежателите на домашни любимци са принудени сами да вземат решение къде да ги погребват. Навярно всяка община би трябвало да поеме самодейността в свои ръце, по образеца на Бургас, където общински съветници желаят да бъде избран терен за погребение на домашни животни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР