Гроб на воин с меч разкрива най-древната история на СеверозападаИзследват

...
Гроб на воин с меч разкрива най-древната история на СеверозападаИзследват
Коментари Харесай

Древно имане край новото чудо Синаговци

Гроб на боец с меч разкрива най-древната история на Северозапада Изследват долината на р. Витбул, населявана през всички исторически столетия
 

Видинското село Синаговци става новото археологическо знамение на България. Монетно богатство от 27 сребърни денара бе намерено в четири некропола по трасето на пътя Видин - Ружинци - Монтана. Общо находките са над 900 и множеството от тях ще бъдат експонирани във Видинския музей. Част от некрополите са от ранножелязната ера, ранноримската ера (I век прочие Хр - I век сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III век сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI век сл. Хр.). Открити са и остатъци от стопанство от III век сл. Хр. със аграрни принадлежности. Денарите пък са от I век прочие Хр. по времето на републиканската ера и от II век сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя.  

Археолозите работят на обекта от 10 ап-рил, само че действително там изследвания се вършат още от есента. Цялостното проучване пък би трябвало да приключи в края на август.

Интересното е, че в археологическия обект край село Синаговци са открити и голям брой структури - ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната столетия, както и пещи от интервала на I век прочие Хр. - I век сл. Хр. Обектът е регистриран от археолога Стефан Александров през 2018 година и през него минава трасето на новия скоростен път София-Враца-Видин, значима права в Северозападна България. " Това е нов археологически обект, който още веднъж е по Дунавския път, по лимеса на Римската империя. Намира се тъкмо

по средата сред Бонония и Рациария

до сегашните села Синаговци и Дунавци ", изясни за " Стандарт " при започване на археологическия сезон доцент Здравко Димитров, началник на екипа, който работи на обекта. Той описа, че мястото, на което са открити некрополите, е населявано през всички исторически столетия. " До самото течение на река Витбул, малко преди вливането й в Дунав, има една речна котловина, където открихме населено място от времето на ранножелязната ера и от времето на установяването на римския лимес, от времето на император Август и неговите наследници. Там има евентуално елементи от римска вила от ерата на принципата - II-III век и три некропола, които са от тракийския интервал, от римския и от средновековието ", показва доцент Димитров.Обектите действително са седем и застъпват много необятна последователност.

На мястото няма доста архитектурни остатъци, само че пък находките са доста и забавни. А това е добре и за автомагистралата, тъй като няма да се появят проблеми с преместването им. Находките, които към този момент постъпват в Регионалния музей във Видин, се записват, разказват и се реставрират. " Те са много забавни, изключително тези от некрополите са най-атрактивни. Там ни изненада една дребна могилка от ранножелязната ера, от интервал VI-VII век прочие Хр.

от по този начин наречената просвета бесараби

Културата е открита в едно село безусловно против Видин от румънска страна, което сътрудниците от Румъния са изследвали отпреди 30-40 години. Подобни практики откриваме и от нашата страна на Дунав ", описа още Здравко Димитров.Едно от най-интересните открития е гроб на боец, който е заровен със своя меч. Тъй като на обекта работят и реставратори, мечът е деликатно събран, тъй че след реставрацията да се покаже в музея и да стане един от най-атрактивните експонати. В некрополите са открити и доста фибули и украшения.За археолозите находките са доказателствата, с които може да се наблюдава историята, да се разкрие какви хора са живели по тези места и по какъв начин другите култури са се наслоявали и смесвали. Затова и разкритията от ранножелязната ера са толкоз значими, защото не са били откривани досега при археологически разкопки в България. Отделни детайли при накитите от некропола са напълно от бронз, което за ранножелязната ера е доста особено. " Подобни находки са открити от иманярски нападения при прилежащи гробни комплекси, само че за първи път откриваме сходен обект и имаме шанса да го проучим ", разяснява доцент Димитров.Изненадата за археолозите в този обект са следите от културата бесараби, защото за първи път са на нашата страна на Дунав. " Това са положителни данни и изключителна изненада, защото предполагахме, че на този обект ще има римски находки, тъй като това е границата на империята, когато през I век идват легионите на Дунава. Но с изключение на римския некропол, открихме и тази могила. Тя е в една огромна равнища, която се обработва, има си арендатори, т.е. в случай че не бяха избавителните разкопки, ние в никакъв случай нямаше да открием този обект и това е огромен късмет ", споделя още доцент Здравко Димитров.Така некрополът и могилата край Синаговци и Дунавци описват значими и любопитни моменти от родната ни история. Между двата антични римски града Бонония и Рациария археологическият обект по трасето на пътя дава информация за хронологията на събитията и хората през другите столетия в Северозапада. Археолозите се майтапят, че по римско време е имало повече мостове на Дунав от в този момент. Но мост към Европейската  цивилизация като цяло е античността по нашите земи и част от съдействието, което в този момент продължава по най-големите европейски реки в Северозападна Европа до устието на Дунав по границите на Римската империя.Вече има самодейност, която сплотява всички дунавски страни. По времето на империята, както и в този момент, тези страни са били доста близко свързани, тъй че в този момент е естествено да сплотяват напъните си в експонирането на това археологическо завещание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР