Грийнпийс - България и За Земята спечелиха делото срещу замърсяването

...
Грийнпийс - България и За Земята спечелиха делото срещу замърсяването
Коментари Харесай

Грийнпийс“ – България и За Земята“ осъдиха Топлофикация – Сливен“

" Грийнпийс " - България и " За Земята " завоюваха делото против замърсяването от " Топлофикация - Сливен " . Съдът откри, че шефът на Изпълнителната организация по околната среда, който е издал ново позволение на въглищната централа, не е направил лична оценка, с цел да се увери, че в реалност ще бъдат спазвани законовите правила за замърсяване. Вместо това се е доверил единствено на документите, предоставена от теца и, макар възраженията на жителите, не е изискал да бъдат наложени по-строги условия за работата ѝ.

Административният съд София - град взе решението Изпълнителната организация да преразгледа настояването на централата за ново позволение и да се увери, че ще бъдат прилагани най-строгите правила за равнищата на изхвърляните нездравословни субстанции и, че централата няма да основава риск за здравето на хората в региона.

Съдът акцентира като пропуск, че възраженията на гражданските организации " Грийнпийс " и " За Земята " по отношение на разрешителното , подадени по време на публичните съвещания, не са взети поради, а резултатът от публичното разискване е редуциран до официална процедура. Това съгласно съда е неприемливо нарушаване на Конвенцията от Орхус, по която Република България е страна и която обезпечава достъпа до информация, присъединяване на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правораздаване по въпроси на околната среда.

" Няма да преувелича като кажа, че констатацията на съда за неспазване на разпоредбите за публично разискване и невземане поради резултата от публичното разискване е историческа. Това нарушаване е едно от най-често срещаните в практиката, само че за първи път съдът му отделя такова внимание. Непонятно е за какво в доста случаи административните органи не се пробват в точния момент да отговорят на възраженията и мненията, направени от засегнатата общност — осъществяването на това обвързване би икономисало на администрацията доста старания и средства. ", разяснява юрист Александър Коджабашев, който пази позицията на двете екологични организации в съда.
 Върховен административен съд върна делото за Топлофикация-Сливен
Върховен административен съд върна делото за Топлофикация-Сливен

В Административния съд е трябвало да уважат настояването на еколозите

Припомняме, на 4 септември 2019 година от прокуратурата обявиха, че има на материали за горене в разнообразни тецове.

Това е повода тогавашният на полиция и жандармерия в четирите ТЕЦ-а: " Топлофикация - Перник " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, " Топлофикация - Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД.

Преди две години, тогавашният тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане проблема с изгарянето на боклуци в " Топлофикация- Сливен "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР