Грипният вирус се очаква в края на януари, Омикрон -

...
Грипният вирус се очаква в края на януари, Омикрон -
Коментари Харесай

Д-р Георги Миндов: Грипният вирус се очаква в края на януари

Грипният вирус се чака в края на януари, Омикрон - след средата на януари. Очаква се разбъркване на двете талази. Най-лошият вид е да се насложат двата вируса и пиковете им да се застъпят. Тогава ще е доста мъчно да се работи, тъй като признаците ще преливат един в различен. Това сподели ръководителят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Той изясни разликите в протичането на двете инфекции. Първата е инкубационният интервал. При грипа той е в границите на 48 часа след контакта със инфектиран, до момента в който при Ковид - 5-6 дни. При грипа има по-остро начало на протичане и рядко се стига до затруднения. При Ковид първоначално признаците са по-леки, само че последователно се задълбочават и в случай че няма добър имунен отговор, към 6-7 ден може да се стигне до пневмония. При децата Ковид инфекцията постоянно стартира с гадене, повръщане и отити, с изключение на температурата.

При персоналните лекари към момента има противогрипни ваксини за възрастни над 65 години, а целесъобразният период за слагане на двата типа ваксини е към 14 дни, уточни доктор Миндов.

Ваксините за деца от 5 до 12 години ще бъдат слагане в профилирани кабинети в някои медицински центрове поради по-специфичния им темперамент. Те са многодозови флакони и в границите на часове би трябвало да се употребяват, изясни доктор Миндов.

По думите му неналичието на някои лекарства в аптеките се дължи на първо място на презапасяване. „ Хората купуват под паника всичко, каквото могат, каквото чуят ", разяснява той. Някои от тези лекарства нямат генерици, в това число и лекарства за деца, добави общопрактикуващият доктор.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР