Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на

...
Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на
Коментари Харесай

Първи случаи на грип в страната - пикът настъпва в края на месеца

Грипните вируси настъпват. Пикът се чака през втората половина на януари, началото на февруари. Специалистите споделят, че болестта към този момент уголемява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от вид А, и от вид Б. В лечебните заведения има настанени пациенти, които към този момент са с затруднения.
Според лекари се приближаваме към пика на грипа, само че за зараза не можем да приказваме. Върлуват варианти с екзотичните имена като „ Бризбейн ”, „ Виктория ” и „ Канзас ”. Има и регистрирани случаи на пациенти с затруднения с менингит и енцифалит, съобщи БГНЕС.
Най-уязвими са децата. В Инфекциозна болница има три деца с доказан случай на грип – на 3, 7 и 8 години. Повечето от тях са със свински грип, оповестява Нова телевизия.
„ За един работен ден от 12 часа в събота и неделя към 40 индивида минават през този кабинет. Те се оплакват от остра вирусна зараза, температура, болки в гърлото,кашлица, хрема, изнемощялост, болки в мускулите. Много малко от тях са с температура от 38,5 градуса ”, съобщи доктор Петранка Пенкова от Центъра за инфекциозни заболявания.
„ Рисковата възраст е сред 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца. Заболяването стартира ненадейно с доста висока температура – над 39 градуса, изнемощялост. Родителят още в дома би трябвало да даде на детето противотемпературен препарат. Българските родители са способени и са наясно. Препоръчваме „ Панадол ”, „ Нурофен ” и „ Аналгин ”. След това би трябвало да отидат на доктор ”, поучава тя. Доктор Пенкова чака пикът на грипната вълна в края на януари.
В Русе ситуацията е динамична, само че не поради грипна зараза.
„ Има изолирани вируси. Те са от двата познати варианта - от вид А и от вид Б. В Русенска лаборатория има изолиран един случай. Все още грипните вируси не са толкоз публикувани. Редно е човек да отиде при персоналния си доктор, който да реши дали е грип или вирус ”, счита микробиологът доктор Розина Мирчева.
„ Според мен към момента няма грипна зараза. Няма вълна от вирусни болести. Няма скупчване пред кабинетите на фамилните лекари. Най-честите затруднения са пневмониите. В отделението има 6 индивида, само че не са грипни инфекции ”, изясни доктор Драганов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР