Грипната ваканция на учебните заведения в област Враца продължава до

...
Грипната ваканция на учебните заведения в област Враца продължава до
Коментари Харесай

Удължава се грипната ваканция в област Враца до 16 март

Грипната почивка на образователните заведения в област Враца продължава до 16 март, в това число. Това реши на съвещание през днешния ден Областният щаб за битка с грипа и острите респираторни болести /ОРЗ/.

Средният брой на заболелите от грип и ОРЗ в региона се е нараснал от 174 на 265 на 10 000 поданици през последната седмица, заяви на съвещанието шефът на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ доктор Кети Ценова. Най-много са заболелите във възрастовата група от пет до 15 години - повече от 900 случая, следвана от младежите на 15-25 години - 405 случая, добави тя.

Удължават грипната почивка в София до 15 март
От през днешния ден в образователните заведения в община Враца стартират да тестват модели на отдалечено образование по интернет, оповестиха от локалната администрация след първото съвещание на образувания общински спешен щаб. Засилват се ограниченията за спомагателен медицински филтър при приема на деца в детските заведения, както и за спомагателна стерилизация. Всички образователни и детски заведения са снабдени с отдалечени термометри, прецизират от община Враца.

Проучват се опциите за въвеждане на отдалечено образование и в останалите образователни заведения в област Враца, заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието Галина Евденова на съвещанието на регионалния щаб. По думите й, такова образование мъчно може да бъде осъществено, защото не всички възпитаници разполагат с устройства и интернет връзка в домашни условия. Мярката може да се наложи да бъде приложена при вероятно оповестяване на карантина поради ковид, посочи Евденова.

Изпратените до момента девет проби на пациенти със подозрения за болест с ковид са негативни, сподели доктор Кети Ценова. Директорът на РЗИ-Враца уточни, че през днешния ден са дадени още две проби, а на следващия ден ще бъде изпратена още една проба за проучване в референтните лаборатории.

Под домашна карантина би трябвало да са повече от 170 поданици на региона, които непринудено са подписали карти и са се съгласили да се изолират след завръщането си от чужбина, добави тя.

Продължава инспекцията за настаняването на двама пациенти в инфекциозното поделение в белослатинската общинска болница без признаци за заболяване от ковид, уточни доктор Ценова в отговор на въпрос. Пациентите към този момент са изписани, откакто пробите им за вероятно заразно заболяване се оказали негативни. Условията в единственото инфекциозно поделение в област Враца са известни, то е трябвало да бъде затворено при започване на годината, с цел да се извърши план за главен ремонт, само че при създалите се условия с грипната зараза и ковид, това не е станало, изясни още шефът на РЗИ-Враца.

Следващите съвещания на Областния щаб за битка с грипа и ОРЗ във Враца ще се организират виртуално посредством приложения в интернет. Мярката се постанова с решението на Националния спешен щаб за ограничение на събирането на огромни групи хора поради опцията за преместване на ковид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР