Грипната епидемия в област Смолян ще продължи още една седмица.

...
Грипната епидемия в област Смолян ще продължи още една седмица.
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 23.01.2024 г.

Грипната зараза в област Смолян ще продължи още една седмица. Това реши Областният действен щаб за битка с грипа и острите респираторни болести. Нивото на заболеваемост остава високо - над 270 на 10 000 души. В множеството случаи се удостоверява грип вид “А ”. Средно към 13% от учениците са отсъстващи, по тази причина грипна почивка не се възнамерява за момента. Противоепидемичните ограничения, въведени предходната седмица, остават в действие. Не се организират профилактични прегледи, имунизации и реимунизации. Забранни са и свижданията в лечебните заведения, а в детските градини и учебните заведения се прави прецизен всекидневен филтър. Грипната зараза в Смолянска област бе оповестена на 18 януари, а от тази седмица епидемията е в действие и в областите Пловдив, Габрово и Плевен.

Градската художествена изложба в Пловдив получи от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) мнение за единодушие с измененията в идейния план за реституция и акомодация на Баня Старинна като Зали за модерно изкуство. Това дава опция да стартира вторият стадий от контракта с проектанта – правенето на механически план, който би трябвало да е подготвен за 3 месеца. Ще се направи и археологическо изследване на разчистения терен, както и снимане на тази част от постройката - монумент на културата. Междувременно се наложи обезопасяването на пространството към постройката с слагане на краткотрайни оградни уреди поради ронеща се фасада. Проблемът се появява от време на време от години поради теч от покрива. От галерията е изпратено писмо до Инспектората на Министерството на културата с молба за основаване на профилирана комисия, която да даде наставления за спешен ремонт. Община Пловдив има подготвеност да финансира ремонта, обявиха от администрацията.

229 пешеходци са хванати да пресичат погрешно, а 13 водачи на коли са лишили преимуществото на примерни жители, чакащи на пешеходна пътека. Резултатите са от двуседмична спецакция на пловдивската полиция за сигурност на придвижването. Проверени са 15 027 моторни транспортни средства и 12 714 индивида, като са документирани 4519 нарушавания на Закона за придвижване по пътищата. Сред нередовните водачи на коли, най-вече са тези, пропуснали да си сложат защитен колан - 246, 19 са карали колите си пияни, а 13 са хванати след приложимост на опиати. Съставени са 878 акта и 3641 санкции с фиш. Допълнително са връчени и 1104 електронни фишове.

Полицията проверява злополука със умрял в село Бачково. При неизяснени към момента условия лек автомобил „ Опел “ се блъснал в паркиран настрана от платното лек автомобил „ Мерцедес “. 77-годишният лидер на първата кола е превозен в пловдивска болница,където по-късное умрял. Под лекарско наблюдаване е оставена 45-годишна жена, която сега на удара се качвала в „ Мерцедес “-а.

Пътно произшествие с потърпевш е станало и край Първомай. В село Бяла река лек автомобил „ Ауди “ блъснал движеща се по пътното платно 66-годишна пешеходка.Жената е настанена в болница, по данни на лекарите няма заплаха за живота ѝ. Колата управлявал 23-годишен юноша, който е пробван за приложимост на алкохол и опиати, резултатите са негативни.

83,2% от семействата в Пазарджишко имат достъп до интернет. По този индикатор районът заема 19-то място измежду всички 28 области в страната, сочат данните от проучване на Националния статистически институт за потребление на осведомителни и информационни технологии. Анкетирани са 391 индивида на възраст сред 16 и 74 години, от 16 обитаеми места в Пазарджишка област. 73% от хората в района употребяват интернет всеки ден или най-малко един път седмично на работа, у дома или на друго място (за страната този индикатор е 79.8%), демонстрира още изследването. Мъжете са по-активни и по-често се възползват от удобствата на световната мрежа спрямо дамите - надлежно 73.6 и 72.5%.

Една от залите на Родопския трагичен спектакъл “Николай Хайтов ” да носи името на Емилия Ованесян. Това предложи през днешния ден кметът на Смолян Николай Мелемов след поклонението преди последния път на актрисата. “Ще я помним с функциите ѝ в театъра и любовта към изкуството ”, сподели още Мелемов. Според него, това е най-малкото, което може да се направи в памет на Емилия Ованесян. “Тя заслужава почитта на цялата общност и на всички хора, които обичат театъра и културата “, добави Мелемов. Много поданици на града и културни дейци се простиха с актрисата през днешния ден. Сред тях беше и министърът на културата Кръстьо Кръстев, който дълги години бе шеф на театъра в Смолян.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР