“Грипен и “Мираж са фаворити за т.нар. заместващ изтребител, който

...
“Грипен и “Мираж са фаворити за т.нар. заместващ изтребител, който
Коментари Харесай

Шведи оглеждат авиобазите ни стават ли за Грипените

“Грипен ” и “Мираж ” са любимци за така наречен заместващ изтребител, който би трябвало да покрие потребността на Военновъздушни сили от самолети от 2023 година Тогава изтича ресурсът на съветските ни изтребители, до 2028 година, когато ще са в цялостна оперативна подготвеност закупените от Съединени американски щати F-16.

Швеция и Франция са двете страни, дали отговор на запитванията на МО дали могат да ни дават изтребители и въоръжение. Запитвания са пращани и до Съединени американски щати и Израел от служебното държавно управление. Преди това кабинетът на Кирил Петков е питал и Испания, Италия и Нидерландия, само че тези страни дали отговор с писма, че не могат да ни дават изтребители, сподели Стоянов.

Военният министър изясни, че от Швеция и Франция има отговори, в това число и с цени, които не назова. И двете предложения са за над 100 млн. лв. и която и да бъде определена, ще би трябвало да бъде утвърдена от Народното събрание.

В края на 2023 година изтича ресурса на МиГ-29, а първите американски самолети ще дойдат най-рано 2025 година, подсети Стоянов пред депутатите за какво се търсят заместващи самолети.

МО продължава и договарянията с Италия за закупуването на две подводници. Последните диалози са били в интервала 12-14 октомври, но италианската оферта била доста скъпа по думите на министъра. Затова чакаме подобряването ѝ.

Ако Народното събрание утвърди препоръчаната от държавното управление стратегия за рационализация на армията с 13 плана на обща стойност над 8 милиарда лева, действително ще отпадне потребността всяка договорка да се утвърждава поотделно от Народно събрание, стана ясно на чуването на Стоянов. Т.нар. ПИР щял да се прави само за покупко-продажби, които са по-скъпи от прогнозната цена в програмата.

Шведска делегация ще ревизира дали нашите авиобази могат да одобряват изтребители “Грипен ”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР