Грипът все още е далече от България. В момента ни

...
Грипът все още е далече от България. В момента ни
Коментари Харесай

ЕКСПЕРТ: Атакуват ни остри респираторни заболявания, грип още няма

Грипът към момента е надалеч от България. В момента ни нападат остри респираторни забовалявания (ОРЗ), сподели основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред Дир.бг.
Според него колкото и да не ни харесва противогрипната ваксина тя остава най-хубавата отбрана против вируса за уязвимите групи и е целесъобразна изключително за хората над 65 година

- Американски вирусолози настояват, че успеваемостта на миналогодишната ваксина е била понижена вследствие на разновидност на варианта H3N2 прочут като Хонг Конг, който бе доминантен през 2016 година и в случай че този вариант още веднъж бъде доминантен тази зима ни чака сложен сезон. Въпреки това те предлагат имунизирането, само че упорстват за нова техника на правене на ваксини, учредена на клетъчни култури, а не на вируси, култивирани в кокоши яйца. Съгласен ли сте с това?

- Точно по този начин е. Това е една от слабостите на имунизацията против грип, че заради това, че се прави всяка година към избран съответен вариант, постоянно има заплаха в течение на времето да се получат, въпреки и дребни, генетични промени, които понижават успеваемостта й.

Сега, когато приказваме за понижаване на успеваемостта, не разбирайте, че тя не прави никаква работа. Напротив, даже да има по-сериозни промени, въз основата на антигените, които са част от генетичния състав на вируса, някакъв вид имунитет има, само че той може да не е предпазен. Това значи, че може да се допусне заболяване, само че то ще протече или доста изтрито и най-много няма да се стигне до затруднения, което е главния смисъл от тази ваксина. Защото ние в никакъв случай не сме твърдели, че тя е 100% ефикасна и в случай че си я извършите това ви подсигурява, че няма да се разболеете. Това няма по какъв начин да стане.

- Според същите вирусолози обаче едвам 20-30% от имунизираните хора са били действително предпазени предходната година. Това не е ли прекомерно невисок резултат на нейната успеваемост?

- Абсолютно невисок е, не малко. По принцип успеваемостта на имунизацията е 70-75%, което не е задоволително, само че вижте аз би трябвало да споделям истината, такава каквато е. От всички ваксини, които употребявам, най не одобрявам грипната, само че просто нямаме различен препарат сега, който да обезпечава толкоз целенасочена характерна отбрана. Защото и антивирусните средства, а друго почти нямаме, са на един по-късен стадий, няма какво друго да предложим на хората. И отново споделям, имам поради възрастните хора, при които затрудненията са страшни. Иначе здрав организъм може да изкара грипа на крайници, както се случва постоянно всяка година. Айде, в случай че не е на крайници, то за 2-3 дни при домашно лекуване, без особени опасности.

А другояче, в случай че приказваме за технологията, това, към което се стремят всички компании, и аз доста се надявам, е да се създаде ваксина не от повърхностните антигени, които са виновни за болестта и за построяването на имунитет, а на база на сърцевидните антигени. Това ще я направи универсална като другите ваксини и няма да се постанова да вършим имунизация всеки сезон.

- Това значи ли имунизация един път?

- Хайде да не споделяме един път, тъй като имунитета спада, само че на 5-10 години един път, а не както е в този момент - на всеки сезон и за всеки вариант поотделно.

- Има ли късмет това да се случи скоро?

- Не мога да ви кажа, работи се доста интензивно, хвърлят се много средства, само че нямаме информация към този момент да се върви към подготвен артикул за пазара.

- Тази година, с изключение на тривалетна, ще имаме и четиривалентна противогрипна ваксина, нали по този начин?

- Аз не бих сложил акцент сред двете. И тривалентните са задоволително защитни, несъмнено, в случай че прибавим още един В вариант това уголемява спектъра на отбрана и дава по-голяма сигурност.

- Наблюдава ли се нарастване на хората, които се имунизират против грипа?

- Не, броя стационира, дори леко понижава. Преди 5-6 година ние говорихме за имунизиране на 3,5-4% от популацията, в този момент приказваме за 2,5-3%. Така че броят остава пренебрежимо невисок.

- Как си обяснявате това?

- Много сложен въпрос. Много сме разсъждавали и като народопсихология, и като равнище на доверие към институциите, защото има страни в Европа, които имат в пъти по-високи резултати. Тук по-важното е не да гоним някакви числа по принцип за цялото общество, а да защитим рисковите групи, за които може да бъде съдбовно. Така че в никакъв случай стремежът ни не е бил да имунизираме 30, 40 или 50% от популацията.

Има обаче сложени точни критерии, от една страна от СЗО, от друга от Европейската комисия, и те са за реализиране на 70-75% обсег на хората над 65 година И това е нашият блян.

- Какви са последните данни за вирусологичната картина сега в страната?

- Ситуацията все още е съответна на сезона. След едно доста повишение на болните от предходните една- две седмици, в този момент по-скоро е налице опашката на това нещо т.е. има хора, които към момента имат остатъчна кашлица, възвръщат се.

Иначе заболеваемостта е естествена за сезона. Нямаме към момента изолираност на грипен вирус сега в страната. От 40 страни, подали информация, единствено 10 имат обособени изолации и то спорадично. Така че и в Европа е умерено, рано е още. Може би в края на ноември и декември ще имаме една по-висока интензивност.

- В момента какво ни нападна, ОРЗ ли?

- Особено при по-резките температури, тъкмо по този начин, ОРЗ, които обаче по принцип протичат много по-доброкачествено от грипното заболяване и доста постоянно се карат на крайници.

- А какви са рекомендациите ви по отношение на ОРЗ, какви профилактични ограничения ще ни препоръчате?

- Много са неефективни профилактичните ограничения. Аз ще ги загатна, само че с цялостно схващане, че за един обикновено работещ и учещ човек с доста контакти са мъчно изпълними. Първото е да заобикаляме контакти с заболели хора, ето по тази причина е неизпълнимо, тъй като единствено един човек в класната стая да киха и кашля, това към този момент прави всичките контактни за вируса.

Другите са поддържане на положително общо положение на организма, тъй като е ясно, че при едни хора минава за ден два, а за други за седмици, тук зависи от самостоятелна сензитивност и имунитет у съответния човек.

Не желая да отивам до авансово приемане на микроелементи, на витамини. Да, когато има потребност, те би трябвало да се одобряват, само че при един естествен, здрав, хранещ се добре организъм в множеството случая приемът на такива препарати не е нужен.

- А при нападнат от вируса организъм?

- Тогава към този момент можем да прибегнем към тях. Ако температурата не спада след втория-третия ден, в случай че кашлицата стартира да слиза надолу и да става влажна, това към този момент е индикатор вероятно и за прибавяне на бактериална зараза и би следвало не да прибягваме към самолечение, а да потърсим здравна помощ.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР