Грижата за стайните растения е полезна за здравето. Първо, това

...
Грижата за стайните растения е полезна за здравето. Първо, това
Коментари Харесай

Списък: Кои стайни растения ще донесат най-големи ползи за здравето

Грижата за стайните растения е потребна за здравето. Първо, това е ужасно занимание, което облекчава напрежението и повдига настроението ви. На второ място, живата зеленина в стаята е доста потребна за спокойствието. Но това надалеч не са всички преимущества. Някои типове са в положение да пречистват въздуха, да понижават или усилват влажността, да отблъскват инсекти и даже да предизвикват съня. Просто би трябвало да знаете кои стайни растения са най-полезни за здравето и да ги изберете съгласно вашите потребности.

Пречистване на въздуха

Chlorophytum - този светлозелен шубрак с раирани листа дейно преодолява вътрешните изпарения на формалдехид, толуен, ксилен и други субстанции, които могат да се отделят от мебели, текстил и строителни материали. Освен това е изцяло безвреден за деца и домашни любимци.

Асплениум - ярката папрат има способността да обезврежда цялостен куп физически, биологични и химически замърсители на въздуха. 

Драцена – другите типове драцена имат малко друга абсорбционна дарба, само че безусловно всички пречистват въздуха от нездравословни газове. Изберете по ваш усет и поставете на уместно място.

Алое вера – целесъобразно е да се сложи в стая, която е неотдавна ремонтирана. Растението ще всмуква останалите пари от всички лепила, бои, лакове и други

Английски бръшлян – това растение ще вирее даже в тъмни и хладни пространства, тъй като родината му е Европа. Има способността да пречисти въздуха от нездравословни изпарения и даже спори на плесен. Но е по-добре да държите такава ваза надалеч от деца и животни.

Сансевиерията е първенец в пречистването на въздуха от нездравословни субстанции. В същото време той е в положение да създава О2 даже през нощта. За да му помогнете да филтрира въздуха, просто почиствайте листата му понякога.

Намаляване на влажността

Спатифилумът е цвете, което толкоз обича влагата, че я всмуква освен от почвата, само че и от въздуха. Следователно ще се усеща по-добре единствено в прекомерно влажни пространства.

Epipremnum - в случай че растението има въздушни корени, то всмуква влагата от въздуха през тях.

Тиландсия - растението принадлежи към бромелиите. И затова влажният въздух е негов детайл. Той се храни с тази влага, изсушавайки въздуха до задоволително равнище.

Кактуси – всички кактуси са привикнали да живеят в условия, в които има доста, доста малко вода, по тази причина са " програмирани " да я всмукват по всички вероятни способи. Включително и от въздуха.

Орхидея - употребява влага значително от въздуха. Повишеното равнище на водна пара в стаята единствено ще зарадва цветето.

Повишаване на влажността

Палма арека - тази палма има най-високото равнище на транспирация измежду стайните растения, което значи, че отделя доста влага във въздуха, която употребява посредством корените. По принцип този индикатор е висок за всички палми и можете да изберете алтернатива съгласно вашия усет и размерите на стаята, защото ареката е много огромно растение.

Ficus elastica - огромните твърди листа на това растение обилно изпаряват влагата и насищат с нея въздуха в помещението. Основното нещо е да избършете растението от прахуляк в точния момент. Като цяло това е много явен знак: колкото повече листа има растението, толкоз по-силно отделя течност от него.

Ароматна драцена - в процеса на витална активност това растение отделя съвсем цялата влага, която употребява. И в това време освежава въздуха.

Нефролепис - папратите естествено живеят във влажна почва, тъй че те дренират добре непотребната вода, която могат да получат през корените. Nephrolepis е може би най-ефективният тип измежду тези, които могат да се отглеждат вкъщи.

Шефлера - това растение пораства бързо, усилва листната си маса и по този метод усилва резултата от засищане на въздуха с влага.

Отблъскване на инсекти

Дионея – това хищно растение се отървава доста елементарно от комари и мухи. Тя ги яде. Ето за какво получи второто си име - Венерина мухоловка. Грижата за дионея не е доста лесна, само че гледането по какъв начин ловува е извънредно вълнуващо.

Ароматните подправки - розмарин, босилек, мента, култивиран чай и други освен ухаят прелестно, само че и допълват усета на ястията. Освен това отблъскват насекомите с аромата си. Ето за какво има смисъл да ги посеете за лятото на перваза на прозореца на кухнята.

Котешката трева е билка, която се купува за котки за възстановяване на храносмилането и има миризма, която разнообразни инсекти просто не понасят. От комари до кърлежи. Просто би трябвало да скриете един-два храста от косматия си домакински любим, в случай че желаете да се наслаждавате на резултата от растението дълго време.

Невен – даже зайците не понасят миризмата на тези цветя, камо ли насекомите. Можете да украсите прозорец или балкон с цъфтящо растение за лятото, няма да пропуснете неканени посетители. Миризмата му може да е прекомерно мощна за затворено помещение.

Хризантемите имат свойства, сходни на невена, само че миришат малко по-слабо, тъй че могат да се отглеждат на закрито. В същото време те ще почистват добре въздуха.

Подобряване на съня

Лавандула - ароматното масло от цветовете на това растение се предлага при бодърствуване. Но можете също да украсите спалнята с дребен шубрак. Миризмата му по време на цъфтежа ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-бързо.

Валериана – валерианата има по-силни седативни свойства. Въпреки обстоятелството, че сме привикнали да го отглеждаме навън, с цел да получим лековит корен, той се усеща ужасно в саксия. По време на интервала на разцвет листенцата му могат да се прибавят към ваната.

Жасминовата гардения също е добър вид за феновете на ароматерапията преди лягане. Деликатният мирис на цветовете на растението оказва помощ за по-бързо и по-дълбоко разпределяне.

Пасифлора – подобаваща за хора с нараснала тревога. Ароматът му оказва помощ в битката с този проблем и усъвършенства съня даже при хора, страдащи от продължителен стрес.

Превод: GlasNews.bg

Image by
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР