Грижата за гората отново обедини усилията на Държавно горско стопанство

...
Грижата за гората отново обедини усилията на Държавно горско стопанство
Коментари Харесай

Горски и доброволци засадиха 3 000 фиданки брежански кестен в планината над село Брежани

Грижата за гората още веднъж сплоти напъните на Държавно горско стопанство „ Симитли “, община Симитли, кметство село Брежани, Сдружение „ Хора и обичаи “ и читалище „ Христо Ботев “ в планинското село Брежани, в месеца на гората.

Около 50 горски служителя и доброволци от селото излязоха в планината с 3 000 фиданки, създадени в разсадника в Симитли от локалния вид кестени.

Тази традиция е основана преди повече от 10 години с твърдото решение да се резервира и запази за бъдещите генерации неповторимата, само че боледуваща естествено растяща кестенова гора по хълмовете на селото. Битката за опазване на този скъп подарък от природата минава през поредното засаждане на нови здрави фиданки.

Тази година измежду доброволците и експертите бяха шефът на Държавно горско стопанство „ Симитли “ инж. Сашо Карадачки, отговорникът за село Брежани Тони Богов, кметът на село Брежани Благой Стефанов, ръководителят на Сдружение „ Хора и обичаи “ Румяна Панова, секретарят на читалище „ Христо Ботев “ Александра Груева.

Настроението беше празнично. Любимата на всички баба Райна Гюрова зарадва присъстващите с топла баница и с тематична национална ария „ Раззеленила се е гората “, а пожеланието ѝ бе кестеновата гора, на която се слага началото, да се пребори със болестта и да пребъде във вековете.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР