Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите

...
Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите
Коментари Харесай

Григор страда, но си проправи път до полуфинала в Мелбърн след нов обрат

Григор Димитров се класира за полуфиналите на шампионата от сериите АТП 250 в Мелбърн, откакто победи нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп с 6-7(5), 6-0, 7-5. В първия си мач в конкуренцията, която е подгряваща за Откритото състезание на Австралия, Димитров навакса сет закъснение, с цел да надвие аржентинеца Факундо Банис след близо три часа игра, а през днешния ден българският тенисист още веднъж стигна до сложен триумф след маратонски дуел.

В първия сет на Род Лейвър Арина двамата си размениха по един пробив, преди да влязат в тайбрек, който бе равносилен, само че при резултат 5-5 Ван де Зандсхулп завоюва две следващи точки и поведе в резултата. Григор отговори уместно във втората част, в която не даде нито един гейм на противника си. В решаващия трети сет нидерландецът проби и дръпна с 5-2, като при 5-3 имаше два следващи мачбола на личен сервис, само че Димитров сподели темперамент и класа, с цел да завоюва две дълги разигравания (12 и 14 удара) и да върне пробива, след което при 5-5 надви в маратонски гейм, минал през 9 равенства, преди да затвори мача на личен сервис след два часа и 45 минути игра.

За място на финала на следващия ден Димитров ще се изправи против квалификанта от Съединени американски щати Максим Креси, който надделя испанеца Хауме Мунар със 7-6(3), 6-4. Това ще бъде първи дуел сред Гришо и 112-ия в света Креси.

Първи сет

Двубоят стартира чудесно за българския тенисист. Григор Димитров поведе с 1:0, откакто не позволи нито една неточност в първия гейм. Въпреки обезпокоеният в играта на нидерландеца в първите минути, той въпреки всичко съумя да завоюва подаването си и да изравни резултата. Ван Зандсхулп позволи няколко непредизвикани неточности, които обаче не се оказаха проблем за него – 1:1. В третия гейм Григор натрупа солидна преднина до 40:0, откакто направи два следващи аса, а след положително излизане на мрежата и прекрасен удар, затвори частта, с цел да поведе с 2:1. Последва нов гейм в интерес на нидерландския тенисист, който продължи да показва добър сервис. Подаването на Ван Зандсхулп несъмнено затрудни Димитров, който съумя да вземе единствено една точка – 2:2.

Последва и първият пробив в мача, който бе на сметката на нидерландеца. Българският тенисист направи непредизвикана неточност, с която разреши на противника си да поведе. След замяна на няколко точки се стигна до 15-30. Ван де Зандсхулп сподели темперамент, с цел да вземе нова точка в своя изгода и да докара нещата до брейк-бол. Първият бе отразен от Димитров, само че последва двойна неточност от родния тенисист, който в последна сметка позволи пробив.

Димитров съумя да върне пробива, макар че още веднъж сподели неуверена игра. Нидерландецът съумя да направи доста добър удар по диагонала, с който докара нещата до 30-30. Димитров стигна до рибрейк след прелестен форхенд, който затрудни оптимално неговия противни. Стигна се до дълго разиграване, в което родният тенисист сподели здрави нерви и завоюва, с цел да върне пробива. Последва много равностойна игра и замяна на геймове, с цел да се стигне до ново тъждество 5:5.

Първият сет в мача бе решен от тайбрек. При 3:2 в интерес на Григор Димитров, българинът извърши по прелестен метод беххенд по правата, само че нидерландецът сподели класа и съумя да отрази, с цел да последва неточност от Димитров и удар в мрежата за 3:3. При 6:5 в Ботик ван де Зандсхулп, противникът заложи на форхенд по противоположния диагонал, при който този път българинът не откри отговор, губейки първия сет в мача.

Втори сет

Григор стартира нападателно втория сет. Българинът елементарно стигна до два брейкбола и сполучлив старт на втората част с пробив. Димитров елементарно затвърди пробива си, с цел да стигне до нов подобен в третия гейм. Нидерландецът съумя на три пъти да остане в играта, само че при четвъртия опит за затваряне на частта от страна на българина, този път не съумя – 3:0. В идващите два гейма Димитров сподели, че е надалеч над класата на своя съперник. Почти всеки удар на българина се получаваше съвсем съвършено, а противникът му мъчно успяваше да отговори на предизвикването. Григор бързо докара нещата до 5:0 в своя изгода, а с това на процедура и до продобиване на сета. Успехът на Димитров в тази част бе подпечатан в идващия гейм. Хасковлията стигна до два сетбола, само че загуби първия от тях. При втори обаче още веднъж нямаше амнистия от родния играч, печелейки сета на нула. По този метод той изравни и за 1:1 сета в мача.

Трети сет

Третият сет стартира с поделено превъзходство, като двамата тенисисти съумяха да си разменят два бързи гегма. Нидерландецът обаче последователно стартира да намира най-хубавата си игра, до момента в който от своя страна родният тенисист „ отпусна газта”, а това му коства скъпо. При 30:15 в третата част последва разиграване от над 20 удара, което Ботик ван де Зандсхулп. Димитров съумя да стигне до ново тъждество след относително елементарен гейм, който бе приключен с ас. Непредизвикани неточности от страна на Григор му костваха скъпо и разрешиха на нидерландеца още веднъж да поведе в гейма 3:2. Последва мощна игра за ван де Зандсхулп и пробив на негова сметка, с цел да усили преднината си. Нидерландецът се възползва от спада в играта на Димитров и затвърди пробива, печелейки подаването си за 5:2. Българският тенисист, който очевидно бе притиснат до стената сподели темперамент и завоюва идващия гейм на 0. В идващия гейм Димитров сподели здрави нерви, с цел да върне пробива на своя съперник, а с това и да понижи изоставането си. След това българинът завоюва подаването си и докара нещата до 5:5.

До този миг двамата в никакъв случай не са излизали един против различен. Нидерландецът се намира на 57-ма позиция в международната класация.

Вчера Григор Димитров трябваше да се потруди, с цел да в профил в първия си мач от конкуренцията аржентинеца Факундо Багнис с 5:7, 7:6(3), 6:3 за 2:53 часа.

За ниделандеца пък това ще бъде трети мач за него в шампионата. В първите два кръга той в профил поредно Адриан Манарино и Макензи Магдоналд.

При победа през днешния ден в идващия кръг Григор Димитров ще срещне Хауме Мунар или Максим Креси.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР