Грешка в методологията отчита 6% контрабанда на цигари. Това каза

...
Грешка в методологията отчита 6% контрабанда на цигари. Това каза
Коментари Харесай

Григор Здравков пред Фрог: Смятат се фасовете в някои кошчета, така контрабандата на цигари е 6%

Грешка в методологията регистрира 6% контрабанда на цигари. Това сподели пред Фрог нюз водачът на легия „ Антимафия ” Григор Здравков пред Фрог. Припомняме ви, че преди дни министър председателят Бойко Борисов се похвали с тази статистика. В същото време от МВФ оповестиха, че страната ни е първа по сива стопанска система. Ето какво още изясни Здравков пред екипа ни:
- Г-н Здравков, проучване сочи, че контрабандата на цигари е паднала на 6%. Възможно ли е това, в случай, че който и да отиде на пазара, може да си купи незаконни папируси?
- Първо-това проучване се организира всяка година и в никакъв случай не се разгласява напълно. Правят се единствено презентации. Не може да се откри на никое място в интернет. Изследването дава единствено дребна част от контрабандното ползване освен у нас, само че и в Европа като цяло. Ние, обаче сме го побългарили. Фирмата, която го прави за страната ни е българска.

- Защо казвате, че е побългарено?
- Когато провериш в кошчетата на столичния бул. „ Витоша” за фасове, контрабандата ще ти е 0 %. Ако, обаче се разровиш в циганските гета, там тя ще е 99 %. В това е и огромният минус на тази методология. Въпросното проучване не регистрира контрабандното ползване на цигари в ромските гета.

- Наистина ли се търси в кошчетата, с цел да се изкара тази статистика?
- Да, в действителност се ревизират кошчетата. Ако някой, обаче пуши контрабандни цигари у дома или в офиса, да речем, тогава фасовете нормално се изхвърлят в найлонови пликове. Това количество няма по какъв начин са се регистрира. То по никакъв метод не може да се регистрира. Има и нещо друго-не може в страна, в която се обмитяват по-малко цигари, спрямо предишни години да се получат тези стойности.

- Бихте ли ни дали съответни данни?

- През 2016 година са обмитени 13, 834 милиарда къса, а през 2017 година 13, 705 милиарда Агенция „ Митници” даже е хванала по-малко контрабандни папируси. И тук ще поддържа думите си с конкретика. През 2016 година са хванати 44, 5 млн. къса, което е 4 камиона и половина. През 2017 година са хванати 37 млн. къса, което е под 4 камиона. Не може при тези индикатори да има намаляваща контрабанда. Цифрите сочат, че по-драстичен е спадът от хванат нарязан тютюн, от който в страната се създават контрабандни цигари. През 2016 година са хванати 52 тона, до момента в който през 2017 година –само 16 тона. Това е 4 пъти по-малко.

- Има ли смяна в потреблението на цигари?

- Потреблението на цигари у нас сред, 2002 и 2009 година е над 20 милиарда къса цигари. А оттогава до момента е сред 11 и 14 млрд къса цигари. Независимо какъв брой хора са се отказали да пушат и какъв брой са емигрирали, едни 6 милиарда къса цигари ги няма. В противоположен случай излиза, че 30 % от пушачите са отказали цигарите.

- Не е ли допустимо?
- Не, от Министерство на здравеопазването взимат ограничения в тази посока, само че ведомството регистрира, че едвам 1,5 % са се отказали, не повече. Ние сме втората най-пушеща нация в Европа след Гърция. Това не го споделям аз, а Европейски Съюз. Освен това сме и с най-ниска по години граница на пушачи, което значи, че и децата захапват цигарата.

- Защо тогава се показват данни от проучване, което няма нищо общо с действителността?
- Целта е да покажем, че сме подготвени за Шенген, както и че се борим противозаконния трафик. Забелязва се фрапантен спад в обмитените парчета цигари по времето на ГЕРБ, спрямо другите акцизни артикули. Не забравяйте, че огромна част от цигарите се продават от роми, а те съставляват главната част от купените гласове по време на избори.

- Има ли нови трендове в трафика на опиати?
- Анализи на организация „ Митници” сочат, че от 2 години България се трансформира в директна страна за марихуана към Франция, Холандия и Германия. След като италианските управляващи стегнаха граничният надзор поради трафика на хора, албанците избраха да употребяват пътя през България с цел да пласират трева на Запад.

- Управляващите от години се хвалят, че са преборили контрабандата. Защо няма нито един арестуван и махленски контрабандист?
- Защото са им другари.




Интерю на Катя Илиева





Снимки:




1. Графика на обмитените цигари през годините





2. Контрабандните цигари към този момент се продават в пликче, а не в кутия












Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР