Greatest of All Time Billboard Albums“ е музикална класация, която

...
Greatest of All Time Billboard Albums“ е музикална класация, която
Коментари Харесай

10-те най-велики музикални албума на всички времена

„ Greatest of All Time Billboard Albums “ е музикална ранглиста, която съгласно продажбите в Съединени американски щати, дефинира най-популярните музикални албуми на всички времена. Ранглистата се базира на седмичната ранглиста Billboard Hot 100, която съществува от 1958 година, и Billboard 200, която се води от 1963 година.

Заглавията са подредени въз основата на точкова система, която включва разнообразни индикатори като броя на седмиците под №1, да вземем за пример. Медията регистрира и измененията в методологията на класациите си през годините, с цел да може съответно да бъде изчислен рейтингът на албумите от по-старо потомство.

Ето и кои са 10-те най-велики музикални албума на всички времена съгласно Billboard.

10. „ Tapestry “,  Керъл Кинг

„ Tapestry “ е вторият албум на американската певица и създател на песни Керъл Кинг, публикуван през 1971 година От него са продадени над 25 милиона копия, което го прави един от най-продаваните албуми на всички времена. В Съединени американски щати албумът е сертифициран като диамантен с над 10 млн. продадени копия. През 1972 година „ Tapestry “ е отличен с 4 награди Grammy, в това число за най-хубав албум.

„ Tapestry “ се задържа 15 поредни седмици на първото място в Billboard 200, с което сложи връх, траял повече от 20 години, за албум на жена, солов реализатор, останал толкоз дълго време в чарта. Рекордът бе надминат чак през 1993 година от Уитни Хюстън с „ The Bodyguard: Original Soundtrack Album “, който се задържа 20 поредни седмици на върха на класацията.

9. “All The Right Reasons “,  Nickelback

 10-те най-велики музикални албума на всички времена

“All The Right Reasons “ е петият студиен албум на канадците от Nickelback, който излиза на пазара през 2005 година и единствено през първата седмица от стартирането му са продадени над 350 хиляди копия. “All The Right Reasons “ е първият албум на хард рокерите с някогашния барабанист на 3 Doors Down Даниел Адаир, който размени Райън Вайкдал при започване на 2005 година Албумът оглавява Canadian Albums Chart и American Billboard 200 Albums Chart. От него са продадени над 18 милиона копия по целия свят.

“All The Right Reasons “ е сертифициран 8 пъти като платинен, с продадени 8 милиона копия в Съединени американски щати, което го прави най-продаваният албум в страната. В Канада “All The Right Reasons “ е сертифициран като платинен седем пъти. Синглите в албума също са седем. Първият от тях е „ Photograph “.

8. “Doctor Zhivago “ – Soundtrack,  Морис Жар

Филмът по едноименния разказ на Борис Пастернак – „ Доктор Живаго “, споделя за мъж, разкъсван сред две дами, по времето на Руската гражданска война. Лентата от 1965 година е отличена с пет награди „ Оскар “, една от които за завладяващата музика на Морис Жар.

Великият композитор e притежател на общо три награди на Академията за кино музика, има четири награди „ Златен глобус “, две BAFTA, както и Grammy. Морис Жар е композирал музиката към над 150 кино лентата, режисирани от такива митове на киното като Алфред Хичкок, Джон Хюстън, Лукино Висконти и Джон Франкенхаймер. Композиторът умря през 2009 година на 84-годишна възраст.

7. „ Jagged Little Pill “,  Аланис Морисет

 10-те най-велики музикални албума на всички времена

„ Jagged Little Pill “ е третият студиен албум на канадската певица Аланис Морисет, който излиза през юни 1995 година Текстовете на песните в албума засягат тематики като експанзията и любовните взаимоотношения. Албумът провокира необикновен триумф и оглавява класациите в над 10 страни. От него са продадени над 33 милиона копия, което го подрежда измежду най-продаваните албуми на всички времена.

„ Jagged Little Pill “ получи девет номинации за премиите Grammy, от които Аланис сграбчва 4, в това число за най-хубав албум. Това я прави най-младият реализатор в историята, получавал влиятелното отличие. Този връх Аланис държеше цели 14 години, до момента в който не ѝ беше лишен през 2010 година от Тейлър Суифт за албума „ Fearless “.

6. “Ropin’ The Wind “,  Гарет Брукс

Гарет Брукс е американски създател и реализатор на кънтри песни, лауреат на две награди Grammy. Има повече от 20 номер едно шлагера и многочислени други награди. Използвайки музикални детайли на рока в своите композиции, Брукс завоюва голяма известност, привличайки вниманието на необятна публика към музикалната си кариера. Характерно за него е, че е приет за най-бързо продавания солов актьор в историята на музиката.

Брукс е продал над 100 милиона албума единствено за 10 години, общо продажбите му надвишават 120 милиона копия. Третият му албум „ Ropin’ the Wind “ се трансформира в първия кънтри албум, който дебютира на върха на поп класациите. В Съединени американски щати албумът е сертифициран 14 пъти като платинен. Във Англия, в продължение на няколко месеца, оглавява класацията Top 50 pop albums

5. “Born In The U.S.A. “,  Брус Спрингстийн

 10-те най-велики музикални албума на всички времена

Седмият албум на американския рокаджия Брус Спрингстийн излиза през 1984 година “Born In The U.S.A. “ е посрещнат с позитивни мнения и необикновен търговски триумф. Счита се за най-комерсиалния албум на артиста. До 2012 година от него са продадени над 30 милиона копия, което го прави един от най-продаваните в историята. Критиците пък го дефинират за най-великия рок албум на всички времена.

Албумът е 15 пъти платинен в Съединени американски щати, 16 в Нова Зеландия, 13 в Австралия, 3 пъти във Англия и по 2 в Германия и Финландия. Едноименният сингъл към албума е ориентиран към въздействието на войната във Виетнам върху американския народ и визира тематиката за лекуването на ветераните от войната, при завръщането им вкъщи.

4. „ Fearless “,  Тейлър Суифт

Това е вторият студиен албум на Тейлър Суифт. „ Fearless “ излиза през 2008 година Голяма част от текстовете в албума са написани от самата певица. „ Fearless “ осъществя пет сингъла. От първия „ Love Story “ са продадени над 10 милиона копия по целия свят. Песента се трансформира в един от най-продаваните сингли за всички времена. Вторият сингъл „ White Horse “ се показва добре в Съединени американски щати, третият „ You Belong with Me “ е вторият най-продаван сингъл на певицата.

Албумът дебютира под №1 в Съединени американски щати, а по-късно се трансформира и в най-продавания албум за 2009 година. По това време Тейлър Суифт е 18-годишна, което я прави най-младата жена-изпълнител с най-продаван албум в Съединени американски щати, с над 7 милиона продадени копия. Албумът става мултиплатинен в шест страни, също по този начин е и най-награждаваният кънтри албум. Печели: премия Grammy в категория Албум на годината, American Music Awards за 2009 година, Country Music Association, както и Academy of Country Music Awards.

3. „ Thriller “,  Майкъл Джексън

 10-те най-велики музикални албума на всички времена

„ Thriller “ е шестият музикален албум на Краля на попа Майкъл Джексън. Излиза през 1982 година и е първи и единствен албум, който е с топ продажби две поредни години в Съединени американски щати (1983 и 1984). „ Thriller “ на Майкъл Джексън е първият албум в историята на музикалната промишленост, сертифициран с 30 пъти мултиплатинен статус на продажби единствено в Съединени американски щати. С този резултат Кралят на поп музиката продължава да е най-продаваният актьор в света за всички времена с 100 милиона копия от „ Thriller “ и над 1 милиард (!!!) продадени албума общо.

Освен в Съединени американски щати, “Thriller “ има диамантен и мултиплатинен статус в Аржентина, Австралия, Бразилия, Белгия, Канада, Финландия, Франция, Германия, Япония, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Португалия, Испания, Швейцария и Англия. През 1985 Книгата на върховете Гинес афишира „ Thriller “ за най-продаван албум за всички времена. Шедьовърът на Майкъл Джексън „ Thriller “, продуциран от Куинси Джоунс и Майкъл Джексън, печели 8 награди Grammy, което също е самобитен връх.

2. „ The Sound Of Music “ – OST

„ Звукът на музиката “ е американско-австрийски музикален филм, излязъл по екраните през 1965 година, режисиран от Робърт Уайз и с присъединяване на Джули Андрюс и Кристофър Плъмър в основните функции. Произведението съставлява кино акомодация на едноименния театрален мюзикъл, подложен на Бродуей през 1959 година, който от своя страна е основан на автобиографичната книга „ Историята на артистите от семейството Трап “ от Мария декор Трап. „ Звукът на музиката “ е огромният победител на 38-ата церемония по връчване на премиите „ Оскар “, където е номиниран за оценката в цели 10 категории, печелейки 5 статуетки включително за най-хубав филм и най-хубав режисьор.

Музиката от кино лентата „ The Sound Of Music “ излиза на пазара през 1965 година Албумът доближава номер едно в класациите през юни същата година и се задържа цели 70 седмици на върха. Това е най-продаваният албум във Англия три следващи години – 1965, 1966 и 1968 г.

1. „ 21 “,  Адел

 10-те най-велики музикални албума на всички времена

„ 21 “ е вторият албум на Адел, публикуван през 2011 година Съдържащ 11 песни, албумът е кръстен на възрастта на певицата по време на неговото издаване. „ 21 “ оглави класациите допълнително от 30 страни и стана най-продаваният албум на годината в целия свят за 2011 година и 2012 година В Обединеното кралство това е най-продаваният албум на 21-ви век и четвъртият най-продаван албум на всички времена. Неговият 23-седмичен престой на върха на класацията за албуми прави Адел най-дълго задържалата се жена-изпълнител в класацията. В Съединените щати албумът оглави музикалните ранглисти в продължение на 24 седмици – повече от всеки различен албум от 1985 година насам. Албумът е сертифициран като диамантен.

Синглите „ Rolling in the Deep “, „ Someone Like You “ и „ Set Fire to the Rain “ покоряват музикалните ранглисти по целия свят, а със своите 31 милиона продадени копия, албумът е един от най-продаваните на всички времена. „ 21 “ завоюва премия Mercury за 2011 година, Grammy за албум на годината през 2012, както и премията „ Brit “ за английски албум на годината.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР