Гръцкото правителство обяви днес пакет от мерки, които имат за

...
Гръцкото правителство обяви днес пакет от мерки, които имат за
Коментари Харесай

Ето как Гърция ще се бори с жилищната криза при младите хора

Гръцкото държавно управление разгласи през днешния ден пакет от ограничения, които имат за цел да оказват помощ на младежи и двойки да купят първото си жилище или да наемат порядъчен апартамент на налична цена, заяви в. " Катимерини ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Мерките са в отговор на дефицита на подобаващи жилища, както и на компликациите на младежите да си обезпечат банкови заеми за ипотека.

След уверенията на премиера Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година по време на Международния панаир в Солун предишния уикенд, че тези проблеми ще бъдат решени, държавното управление показа проект от шест точки, който включва даване на нулеви или ниски лихви и тласъци за възобновяване на празни жилища. 

Очаква се схемата да обезпечи на 10 000 младежи с ниски приходи на възраст сред 25 и 39 години достъп до заеми в размер до 150 000 евро за парцели с повърхност до 120 кв. м, издигнати преди 2007 година За тази цел 375 млн. евро ще бъдат предоставени безлихвено от Обществената работа по заетостта, а 125 млн. евро - от банките при рента от 1 % по отношение на нормалните 4 %. На фамилиите с три и повече деца ще бъдат предоставени спомагателни привилегии. 

Правителството също по този начин възнамерява да се възползва от към 1000 частни парцела в Атина и Солун, които са били употребявани като част от програмата за настаняване на мигранти и бежанци. Собствениците на тези парцели ще продължат да получават същия размер на наема от страната, която ще поеме и разноските за възобновяване на жилищата, с цел да могат те да бъдат отдавани чартърен на уязвими фамилии евтино.

Междувременно европейски средства на стойност 200 млн. евро ще бъдат ориентирани към ремонтирането на към 4000 парцела, които сега не се експлоатират. В подмяна на това притежателите ще правят отстъпка използването на парцелите за пет години на страната, която ще ги отдава чартърен на млади двойки на налични цени. Правителството счита, че от тази мярка ще се възползват към 10 000 души.

Други 5000 души на възраст 25-39 години се чака да се възползват от проекта за създаване на 2500 евтини жилището в държавни парцели, а 100 фамилии ще бъдат определени за друга скица за възобновяване на също толкоз парцели в Атина и Солун,  детайлностите за която към момента се прецизират.

Освен това държавното управление възнамерява да ремонтира университетските общежития в страната и да усили помощите, отпускани на студентите, които не могат да си разрешат да заплащат за жилище.

Според държавния министър Акис Скерцос гърците изразходват 37 % от приходите си за покриване на разноските за жилище при приблизително 20 % за Европейския съюз, а в страната има 770 000 жилища, които не се употребяват, като 200 000 от тях са в Атина и Солун.

Той също по този начин съобщи, че междинната възраст за овакантяване на фамилното жилище в Гърция е 31 години при междинна възраст за Европейски Съюз от 26 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР