Гръцкият парламент трябва да гласува днес след 2 дни дебати

...
Гръцкият парламент трябва да гласува днес след 2 дни дебати
Коментари Харесай

Гръцкият парламент решава съдбата на Ципрас и договора с Македония

Гръцкият парламент би трябвало да гласоподава през днешния ден след 2 дни диспути по избор на съмнение против кабинета на Алексис Ципрас, импортиран поради контракта за името на Македония.

На фона на демонстрации в центъра на Атина и на предстоящи митинги край Преспанското езеро на следващия ден (в деня, когато би трябвало да подписан договорът) най-голямата опозиционна партия " Нова народна власт " изиска Ципрас или да предложи контракта за гласоподаване в Народното събрание тази седмица, или да ревизира дали има нужното болшинство, с цел да оцелее.

" Нова народна власт ", която безапелационно води по поддръжка във всички проучвания, отхвърля част от контракта, защото го възприема като " отстъпка " от дългогодишната гръцка позиция за използването на термина " Македония " в новото име и думи като " македонски " и " македонци ".

Ябълката на раздора за част от опозицията и съдружните сътрудници е точно запазването на думата " Македония " в бъдещото име, което ще одобряват управляващите в Скопие. Кабинетът на Ципрас одобри опцията за прибавяне на географски (като " Горна ", " Северна " или " Вардарска " ) или времеви (като " Горна " ) маркер, с който страната да се отличава от прилежащия район в Гърция. Най-приемлив резултат за двете страни се оказа " Северна Македония ".

Подкрепа от други партии

Сред критиците на договорката е партията " Независими гърци " - съдружен сътрудник на ръководещата " Сириза " на Ципрас. Заедно те управляват 154 от 300 места в Народното събрание, само че националистите обезпечават болшинството на партията. Не е известно по какъв начин " Независими гърци " ще работят по време на вота на съмнение, само че са оповестили, че сигурно няма да поддържат договорката за името.

Същевременно е допустимо Ципрас да получи поддръжка от други, опозиционни партии, които са подготвени да одобряват компромиса с Македония. Сред тях е центристката партия " Реката " на Ставрос Теодоракис, съгласно който Гърция би трябвало да построи по-добри връзки с Македония и да ѝ помогне да стане член на Европейски Съюз.

Ако вотът премине сполучливо за Ципрас и кабинетът му оцелее, министър председателят ще участва на подписването на документа в неделя, а ратификацията на текста в гръцкия парламент ще последва тази в македонския. Ако обаче кабинетът падне, ориста на контракта, който би трябвало да бъде подписан на следващия ден, е незнайна.

Анализатори и наблюдаващи на политическия развой в Гърция обаче не считат, че Панос Каменос и депутатите му биха свалили държавното управление - утвърждението за " Независими гърци " спада и е допустимо тя да остане отвън Народното събрание, в случай че се стигне до предварителни избори.

Вчера Народното събрание в профил депутати от неонацистката партия " Златна зора ", откакто един от тях изкрещя, че армията би трябвало да арестува Ципрас и други чиновници на кабинета поради поддръжката им за договорката за името.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР