Гръцкият министър-председател окуражи на турски език Турция след разрушителните земетресения

...
Гръцкият министър-председател окуражи на турски език Турция след разрушителните земетресения
Коментари Харесай

Гръцкият премиер проговори на турски след земетресенията

Гръцкият министър-председател окуражи на турски език Турция след разрушителните трусове в тази страна, а турският президентски представител благодари на Гърция за поддръжката ѝ - знак за стопляне сред двете съседки, които имат обичайно проблематични връзки, на фона на нещастието, лишила живота на десетки хиляди хора.

Ибрахим Калън, представителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изрече благодарността на своя народ в отговор на известие на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Туитър, написано на турски език.

„ Г-н Премиер, благодарим за цялата ви поддръжка “, гласи отговорът на турския президентски представител.

В обявата на Мицотакис, представена от АНА-МПА, се отбелязва, че след сцените на болежка следват подиуми, изпълнени с вяра. „ Само почитание за свръхчовешките старания на избавителните екипи. Гърци и турци един до друг се борят дружно, с цел да спасят животи. Благодарим им за всичко, което вършат “, написа на турски език гръцкият министър председател.

Опустошителното земетресение в Южна Турция внесе нов затоплящ детайл в гръцко-турските връзки, разяснява журналистът Василис Недос от гръцкия вестник „ Катимерини “, като подсети за бързата реакция на Атина след новината за земетресението на 6 февруари.

" Гръцкото държавно управление желае да покаже както на Анкара, по този начин и на западните си сътрудници, че в условия на филантропична рецесия разликите остават настрани.

Това стана ясно в Брюксел, когато Кириакос Мицотакис оглави апелите за нуждата от по-нататъшна поддръжка на Турция с европейска помощ ", показва Недос.

Според журналиста реакцията на Гърция е основала удобни асоциации, свързани с гръцката страна, в турските медии, само че резултатът евентуално ще бъде краткотраен. „ Никой в Атина не си прави илюзии за бъдещите дълготрайни гръцко-турски връзки “, добавя той.

Големи трусове в предишното също станаха мотив на Гърция и Турция да засилят дипломацията между тях и да подобрят двустранните връзки.

Пример за това бе поредицата земетресения в двете страни през лятото на 1999 година

Преди това връзките сред двете страни бяха като цяло нестабилни, само че така наречен земетръсна дипломация провокира вълна от състрадание и помощ, предоставена от елементарните гърци и турци. Това докара до краткотрайна смяна в двустранните връзки, белязани от десетилетия на взаимна неприязън и съмнение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР