Гръцкият консервативен лидер Кириакос Мицотакис победи левоцентристкия си съперник на

...
Гръцкият консервативен лидер Кириакос Мицотакис победи левоцентристкия си съперник на
Коментари Харесай

Мицотакис печели изборите в Гърция, сериозен подем и за крайната десница

Гръцкият закостенял водач Кириакос Мицотакис победи левоцентристкия си противник на вторите избори в границите на един месец и разгласи, че има " мощен мандат " да върви по-бързо по пътя на смяната, оповестява BBC.    Неговата партия " Нова народна власт " (НД) печели 40,5% от гласовете, с съвсем 23 пункта преднина пред " Сириза ", при преброени по-голямата част от гласовете.    Мицотакис победи Сириза и през май, само че свика нови избори в опит да завоюва болшинство. " Днес НД е най-мощната дясноцентристка партия в Европа ", разяснява той пред свои поддръжници в Атина.    На Мицотакис се приписва сполучливото връщане на гръцката стопанска система към непоклатимост и напредък след тежка дългова рецесия и три интернационалните избавителни стратегии, напомня още медията и прибавя, че макар че доста гърци се борят с рецесията, обвързвана с разноските за живот, гласоподавателите са предпочели да се придържат към партията, обещаваща по-ниски налози и възстановяване на публичното опазване на здравето.    

" Народът ни даде несъмнено болшинство. Големите промени ще продължат бързо ", подчертава още Мицотакис, откакто излиза наяве, че неговата партия има такава преднина. 
Миналия месец НД не съумя да получи болшинство в 300-местния парламент, по тази причина и той реши да свика избори за съставянето на устойчиво еднопартийно държавно управление. Според гръцките изборни правила най-голямата партия получава бонус сред 20 и 50 места. С повече от 40% от гласовете “Нова народна власт ” получава максимума.    Все отново Мицотакис показва, че не може да обещае чудеса, само че че партията му има " високи цели " да преобрази Гърция с по-добро публично опазване на здравето и обучение.    Партията " Сириза " на някогашния министър-председател Алексис Ципрас от своя страна изрично беше победена през май, а в този момент губи още повече позиции, получавайки по-малко от 18% от гласовете. Той обаче е безапелационен, че дали ще подаде оставка зависи напълно от членовете на партията му.   Възход на крайната десница   

Една от огромните вести от изборите в Гърция е триумфа на новосъздадената крайнодясна партия " Спартанци ", която печели съвсем 4,7% от гласовете, преминавайки прага от 3% за влизане в Народното събрание. Тя се появи като политическа мощ едвам този месец, когато Върховният съд забрани друга крайнодясна партия - “Гърците ”.  
Нейният създател беше Илиас Касидиарис, който в предишното се подвизава като представител на неонацистката партия " Златна зора ". Тя също беше неразрешена като незаконна организация, а водачите ѝ получиха дълги ефикасни присъди.    Заедно с националистическата " Гръцко решение " и ултраконсервативната " Победа ” трите извънредно десни партии печелят близо 13% от гласовете и 34 места.   И младите избират консервативното    Иначе успеха като тази на 55-годишния Кириакос Мицотакис над “Сириза ” на Алексис Ципрас е необичайност в гръцката политика, защото малко партии усилват каузи си, когато са държали мандата.    

Друг значим миг е, че консерваторите съумяват да привлекат повече млади гласоподаватели от своя противник.  
Това се случва и с помощта на фрагментацията на левия избор, като социалистическата ПАСОК получава над 11%, а комунистическата ККЕ - към 7%.    “Мицотакис си сътвори известност на водач с тефлоново покритие, като през миналата година отблъсна поредност от рецесии, в това число железопътна злополука и скандал с подслушване, който смъкна шефа на разузнаването и личния му племенник, работил като шеф на кабинета на министър-председателя. След мигрантската рецесия възгледите на множеството гръцки гласоподаватели са се трансформирали в интерес на по-строги и консервативни политики ”, споделя Панос Колиастасис, доцент по политология в Университета на Пелопонес, представен от BBC. " Причината се корени в миграционната рецесия от 2020 година на река Еврос, когато Турция се опита да вкара хиляди мигранти на гръцка територия и държавното управление на Мицотакис работи бързо. Така че по-голямата част от обществеността възприема миграционния въпрос като външна опасност за националния суверенитет ".         

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР