Гръцкият евродепутат Ева Кайли, лицето на корупционния скандал Катаргейт, е

...
Гръцкият евродепутат Ева Кайли, лицето на корупционния скандал Катаргейт, е
Коментари Харесай

Бившият зам.-председател на ЕП Ева Кайли е освободена от домашен арест

Гръцкият евродепутат Ева Кайли, лицето на корупционния скандал " Катаргейт ", е получила позволение да смъкна електронната гривна от глезена си и да бъде освободена от домакински арест при избрани условия в очакване на правосъдния развой, оповестиха от прокуратурата, представени от AFP.   Говорителят на федералните прокурори Ерик Ван Дуйс съобщи, че проверяващият магистрат е постановил, че " към този момент не е належащо " да се управлява придвижването на Кайли, а следствието продължава.

Ева Кайли беше задържана в Брюксел през декември 2022 година и упрекната в приемане на подкупи в качеството си на представител на Европейския парламент.

Тя отхвърля всички обвинявания.

Избухването на абсурда „ Катаргейт “ провокира вълна от реакции в Брюксел и извади нескрито следствието на скица " пари в брой против облаги ", включваща " големи " парични суми и " солидни " дарове, за които се твърди, че са изплатени от Катар и Мароко, с цел да се окаже въздействие върху образуването на европейската политика.
И двете страни отхвърлят да са направили каквото и да било нарушаване.

Ева Кайли беше отстранена и от поста заместник-председател на Европейския парламент, а участието ѝ в ЕНП беше краткотрайно прекъснато.

Кайли е едно от петте лица, които бяха задържани и упрекнати в закононарушение от белгийските управляващи, дружно с колегата й Франческо Джорджи, някогашния евродепутат Пиер Антонио Панцери, шефа на Неправителствени организации Николо Фига-Таламанка и белгийския евродепутат Марк Тарабела. Четиримата мъже към този момент бяха освободени от пандиза.

Кайли остана последният обвинен зад решетките, преди да бъде пусната под домакински арест през април, напомня Euronews.

„ Катаргейт “ е определян като може би „ най-сериозният “, „ най-шокиращият “, „ най-фрапиращият “ корупционен скандал, който е връхлитал Брюксел от години, написа Politico. При обиските в Брюксел преди пет месеца бяха открити общо 600 000 евро в брой, плюс телефони и компютри.

Първоначално виновниците не бяха огромни имена по брюкселските стандарти: някогашен член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и синдикален началник.

Няколко часа по-късно в пространството се появи името Ева Кайли - вицепрезидент на Европейския парламент и изявен бранител на Доха. Тя бе арестувана от полицията. Случаят се концентрира и към неправителствена организация, която до неотдавна имаше някои от най-големите светила в лявата политика измежду членовете на борда си.

„ Държавата Катар изрично отхвърля всевъзможни опити да се свърже с обвинявания в непозволено държание “, реагира катарски формален представител в изказване за Politico часове след обиските.

Преди да избухне абсурдът, Ева Кайли беше един от най-влиятелните членове на Европарламента.

Като някогашен водещ на вести тя имаше статут на звезда в родната си Гърция. Нейното портфолио в Екологичен потенциал включваше специфични отговорности, свързани с Близкия изток.

Партньорът на Кайли, Франческо Джорджи беше консултант по Близкия изток и Северна Африка в Европейския парламент.

Той е и създател на неправителствена организация, наречена Fight Impunity, която има за цел да предизвиква „ отговорността като централен дирек на архитектурата на интернационалното правораздаване “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР