Гръцките власти съобщиха, че ръждясала рибарска лодка, пълна с мигранти

...
Гръцките власти съобщиха, че ръждясала рибарска лодка, пълна с мигранти
Коментари Харесай

Гърция спаси 500 мигранти в ръждясала рибарска лодка

Гръцките управляващи оповестиха, че ръждясала рибарска лодка, цялостна с мигранти е била изтеглена до пристанище на остров Крит, откакто е изгубила ръководство в бурното море южно от острова, е превозвала общо 483 души, които са отплавали от Либия, предава Associated Press.

Гръцката брегова защита сподели в четвъртък, че на борда са пътували сирийци, египтяни, пакистанци, палестинци и суданци – 336 мъже, 10 дами, 128 момчета и девет девойки. Всички те са били докарани до остров Крит за краткотрайно настаняване

Пътниците са били натъпкани в 25-метрова рибарска лодка, която е отплавала от Либия и се е насочила към Италия, сподели бреговата защита. Пътниците на борда са подали сигнал за помощ, когато лодката е изгубила кормилното си ръководство в бурните води на Средиземно море край южния гръцки остров Крит в ранните часове на вторник.

Била е проведена огромна избавителна интервенция, включваща гръцка фрегата, два кораба на бреговата защита, пет намиращи се наоколо търговски кораба и две риболовен лодки под италиански байрак. Неблагоприятните метеорологични условия – мощни ветрове и бурно море, са попречили на пасажерите да бъдат трансферирани на някой от другите кораби и в последна сметка рибарската лодка беше изтеглена до пристанище в югоизточен Крит от един от риболовните кораби, плаващ под италиански байрак.

Министърът на миграцията на Гърция Нотис Митаракис е изпратил писмо до Европейската комисия във вторник следобяд с искане пасажерите да бъдат преместени в други страни от Европейския съюз. Той акцентира, че Гърция и другите страни по външните граници на Европейски Съюз, където доста мигранти идват първо в напъните си да доближат до по-богатите европейски народи, „ не може да се чака да поемат все по-голяма тежест, непропорционална на съответните им благоприятни условия “.

Десетки хиляди хора, бягащи от спорове и беднотия в Близкия изток, Азия и Африка, се пробват да си проправят път в Европейския съюз всяка година посредством рискови морски пътувания. По-голямата част от тях се насочат към източните гръцки острови от близкия турски бряг в дребни надуваеми лодки или се пробват да преминат непосредствено в Италия от Северна Африка и Турция в по-големи плавателни съдове.

„ Европа би трябвало да потвърди, че е в положение да обезпечи незабавна и осезаема взаимност “, като реалокира новопристигналите в други страни от Европейски Съюз по-бързо и в по-голям брой, в сравнение с е правила до момента, сподели Митаракис в писмото си до Европейската комисия.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР