Гръцките банки очакват възстановяване на пазара на ипотечни кредити през

...
Гръцките банки очакват възстановяване на пазара на ипотечни кредити през
Коментари Харесай

Съживяване на ипотечните кредити в Гърция

Гръцките банки чакат възобновяване на пазара на ипотечни заеми през 2019 година Очаква се растеж от 30%. Той идва след години на доста ниска интензивност на пазара на ипотечни заеми, разяснява в. " Катимерини ".

Изданието отбелязва, че през предходната 2018 година е маркиран 20% растеж в сегмента.

През 2017 година банковите заеми за закупуване на жилище възлизаха на 260 милиона евро. Година по-късно те се усилиха до 320 милиона евро.

Банковите данни сочат, че междинният ипотечен заем възлиза на 70 000 евро през предходната 2018 година.

Необходимо изискване е самоучастието да покрива най-малко 25% от цената на покупката на парцела. Приносът на кредитополучателя значително диктува равнището на лихвения %, който варира от 4% до 5,5% за закупуване на къща. Кредитите за ремонт, които не са обезпечени с ипотека, лихвата варира сред 7 и 8%.

Програмата за държавна дотация даде спомагателен подтик на пазара на жилищни заеми през предходната 2018 година, защото банките отпуснаха спомагателни 40 милиона евро по схемата.

През 2018 година цените на жилищата набъбнаха с 1,5% на годишна база в цялата страна. Това се дължи на засиления приток на задгранични вложения и подобряването на макроикономическата среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР