Гръцки депутати одобриха продажбата на тецове на Public Power Corp.

...
Гръцки депутати одобриха продажбата на тецове на Public Power Corp.
Коментари Харесай

Гърция одобри приватизиране на тецове на фона на протести

Гръцки депутати утвърдиха продажбата на тецове на Public Power Corp. (PPC) на фона на митинги на служащи, които го дефинираха като " национално закононарушение " , оповестява " Ройтерс ".

Мнозинството депутати гласоподаваха в поддръжка на законопроект, който ще разреши на PPC да стартира продажбата на централите през май . Това е част от съглашение сред Атина и интернационалните кредитори.

Стотици служащи в централите се събраха пред Народното събрание, до момента в който депутатите дебатираха законодателството по-рано през днешния ден. Те приканиха законодателите да не продават централите.

" Приватизирането на PPC значи по-малко работни места, по-ниски заплати ", сподели 54-годишен грък, който работи в централите 32 година

" PPC принадлежат на гръцкия народ и не могат да бъдат продавани на частен вложител ", добави той.

Консервативната съпротива упрекна държавното управление, че е довело PPC до " ръба на злополука " и че неистини гласоподавателите. Но енергийният министър Йоргос Статакис отбрани продажбата, защото дава отговор на задачата на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от въглища през идващите години.

Някои от протестиращите изсипаха въглища пред Народното събрание.

Гърция приема промени и продава активи в подмяна на заеми от Европейски Съюз. Атина се съгласи да продаде 40% от потенциала на PPC.

Централа и лиценз за втора във Флорина, Северна Гърция, ще бъдат продадени с още две централи в Южна Гърция. PPC ще стартира интернационален търг за покупател в края на май.

Протестът през днешния ден беше проведен от профсъюз GENOP-DEH към PPC. Стачките ще продължат през цялата седмица.

Днес също се организираха митинги на медицински личен състав и пенсионери.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР