Гръцката православна църква има две много важни основи даващи идентичност

...
Гръцката православна църква има две много важни основи даващи идентичност
Коментари Харесай

Легализацията на еднополовите бракове в Гърция е плод на дългогодишна война с църквата

Гръцката православна черква има две доста значими основи даващи еднаквост на гърците. От една страна тя е единствената жива институция от времето на Византия (Източната Римска империя). Неслучайно във всеки гръцки православен храм се вее знамето на Византия – двуглавия орел на жълт декор. Но какво значи той? Той символизира по този начин наречената божествена диархия или двувластие. Двувластието на императора и патриарха или на страната и Църквата над света и народа. Запомнете това, тъй като е значимо нататък.

Втората база на еднаквост идва от времето на Гръцката гражданска война. Отделянето от османската власт е директно обвързвано с Православната черква, която е един до друг с борците за самостоятелност.

​В модерна Гърция  ролята на православната черква в основаването на актуалната гръцка национална страна е решаващо. Подобно на ролята й в България Църквата, в ролята на актуален Ноев ковчег, избавя гръцкия народ през вековете на турския „ потоп “ след рухването на Източната Римска империя през 1453 година Православната черква съумява да резервира гръцката еднаквост и защищити гръцката нация от усвояване от  нейните непознати владетели. Точно заради това православната черква приветства гръцката война за самостоятелност през 1821 година и благославя оръжието на гръцките въстаници. Така доста православни християни поемат водеща роля във въстаналата Гърция и играят значима роля освен в църковните, само че и в политическите и военни въпроси.

Но през 2015та година на власт идва Алекси Ципрас. В предизборната му акция откровеният безбожник се афишира за „ скъсване връзките сред страна и черква “. И това съвсем се случва. През 2018-та година държавното управление притиска синода на ГПЦ да одобри следната договорка. Предвижда наличните 10000 свещеници в страната да бъдат съкратени, а страната повече да не изплаща техните заплати, нито пък цялостния размер на полагащите им се обществени облаги и бъдещи пенсии. Тези пари в бъдеще ще би трябвало да обезпечава от Гръцка православна черква. Ципрас желае и друго: църквата да отслаби хватката, с която държи публичния живот в страната, с цел да може Гърция да стартира да се счита за „ религиозно неутрална “. Предвижда се и смяна на конституцията, която да промени преобладаващата роля, която тя отрежда на гръцката православна черква. В подмяна на това страната ще се откаже от всичките си искания към многочислени здания и имоти, за които църквата от дълго време претендира. Самият Ципрас назовава целия този развой „ бракоразвод на страната с Църквата “. Разводът обаче не се случва!

Бих желал, с цел да разберете сърцето на казуса, да прибавя, че заедно заплатите и пенсиите на духовниците костват на гръцкия бюджет към 200 млн. евро на година. Пренебрежима сума от икономическа позиция. Но тук не приказваме за счетоводни балански, а за политически цели.

2019-та година обаче се явява година на европейски и локални избори. Начело се завръщат десните от Неа Демократия. Промененият политически баланс довежда до неприемане на конституционните промени и пагубна загуба на Сириза и Ципрас. Гърците гласоподават за Неа Демократия, с цел да резервира уважителното и уважително отношение към православната черква.

Година по-късно идва пандемията от Ковид. Точно това държавно управление, което твърди, че е дясно и консервативно не разрешава провеждането на литургии. Митрополите са преследвани правосъдно, в това число осъждани и затваряни. Свещеници са наказани, тъй като отхвърлят да се подчинят и организират литургии и излежават присъди в затвор. Православният свят е шокиран и слисан. Наследниците на Византия, народът, който е дал православието на доста други преследва духовниците си.

Междувременно през 2023-та година Кириакос Мицотакис печели нов мандат и декларира, че държавното управление му ще прокара законодателство, което да легализира еднополовите бракове.

То надстроява признато през 2016-та година такова законодателство от СИРИЗА на Алекси Ципрас. Накратко през 2016-та година СИРИЗА съумява да узакони изравняването на споразуменията за общуване с естествените браковете в няколко области, в това число компенсации за претовареност и работни връзки.

И по този начин стигаме до 15ти февруари 2024-та година. Изключително забавни са две статистики. Първата- кои гласоподават „ за “ заверка на еднополовите бракове в Гърция. От Неа демократия 107 поддържат, 20 са срещу и 31 се въздържат. И тук идва интересното- предстоящо „ за “ са от СИРИЗА, Новото ляво, ПАСОК/ с 11 въздържали се/. На процедура дружно гласоподават десните, левите и извънредно левите!

Другата забавна статистика е следната. Според Гръцкото статистическо бюро еднополовите бракове в действителност понижават по отношение на естествените двуполови бракове!

Year Same-sex unions Heterosexual
unions Total
unions %
same-sex Female Male Total 2016501672173,5793,7965.72%201740941344,7874,9212.72%2018552312866,0836,3694.49%2019541992537,6717,9243.19%2020641722368,7508,9862.63%20218922531411,23611,5502.72%202211339450712,65013,1573.85%

Тук идва двата огромни въпроса. Какво накара непримиримите политически врагове да работят дружно?

И за какво една безусловно статистически непопулярна политика става знаме на това нелогично политическо обединяване?

Отговорите на тези въпроси би трябвало да си дадат българските политически водачи, само че и българските гласоподаватели, които си мислят, че това ще подмине България.

Не, няма да го подмине. То идва и е към този момент тук. Това, че в България има консервативно общество е по този начин.

Но в случай че това консервативно общество не реагира и не поддържа антилибералните политики, няма значение, че обществото ни е консервативно. Делата имат значение, а не желанията и думите.

От тази позиция употребявам края на тази публикация, с цел да Ви поканя на тазгодишното Шествие на фамилията!

През 2021 година, за първа година, бяхме 400 души. През 2022 година – 2000, а предходната 2023 година цели 6000. Увеличаваме се стремително и чакаме тази година 10,000 души, които да вземат участие в най-голямото, годишно шествие в страната.

Една идея, която сплотява съвсем всички краища на обществото, на политическия компас и на страната зад общата битка с демографската рецесия, политическата уместност и опитите със фамилията.

Бъдете наш дипломат, като споделяте информацията, чакаме ви на 22 ЮНИ!

trud.bg/Автор: Драгомир Младенов

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР