Гръцката дясноцентристка партия Нова демокрация“ (НД), ръководена от министър-председателя Кириакос

...
Гръцката дясноцентристка партия Нова демокрация“ (НД), ръководена от министър-председателя Кириакос
Коментари Харесай

Партията на Мицотакис печели вота в Гърция, страната отива на нови избори през юни

Гръцката дясноцентристка партия „ Нова народна власт “ (НД), ръководена от министър-председателя Кириакос Мицотакис, печели 40,78% от гласовете след преброяването на 96% от бюлетините, заяви вътрешното министерство на страната.

Основната опозиционна партия Коалиция на коренно левите сили - Прогресивен алианс (СИРИЗА) на някогашния министър председател Алексис Ципрас получава 20,07%. Това дава на НД 145 места в Народното събрание, а на СИРИЗА - 72 места. В Народното събрание влизат пет партии: лявата партия ПАСОК - Движение за смяна получава 11,53% от гласовете (41 места), Комунистическата партия на Гърция (КПГ) - 7,20% (26 места), а дясната партия Гръцко решение - 4,46% (16 места).

Партията на Мицотакис „ Нова народна власт “ изпревари с цели 20 процентни пункта главния си противник - лявата партия „ Сириза “, което е невиждана победа от 1974 година насам. Но заради настоящата изборна система на съразмерно посланичество 40 % от гласовете към момента не са задоволителни.

„ От на следващия ден ще последвам всички конституционни процедури, само че запазвайки твърдото си мнение, че математиката на пропорционалното посланичество наподобява на партийна търговия и води до задънена улица “, съобщи Мицотакис.

„ Без подозрение, политическото земетресение, което се случи през днешния ден, ни провокира да ускорим процеса за дефинитивно държавно решение, с цел да може страната ни да се управлява от опитна ръка допустимо най-скоро “, добави той.

Съперникът на Мицотакис - 48-годишният Ципрас беше министър-председател през едни от най-бурните години на рецесията и на тези избори се бори да си върне необятната поддръжка, с която се ползваше, когато беше повдигнат на власт през 2015 година

„ Резултатът е извънредно отрицателен за СИРИЗА “, съобщи Ципрас след публикуването на първите резултати.

„ Преди малко се свързах с господин Мицотакис и го поздравих за успеха му. В борбите има както победи, по този начин и загуби. Нашите партийни органи ще се съберат неотложно, с цел да създадат оценка на резултатите от изборите. Изборният цикъл обаче към момента не е завършил, защото най-вероятно ще има второ изборно съревнование. Ние не разполагаме с лукса на времето. Незабавно би трябвало да създадем всички нужни промени, с цел да се борим при най-хубавите вероятни условия в идната решаваща и последна изборна борба “, добави Ципрас в послание към последователите си.

Окончателните резултати от гласуването ще бъдат оповестени през днешния ден, само че не се чакат обилни промени в съотношението на силите.

В 300-местния еднокамарен парламент 145 места за Нова народна власт не са задоволителни, с цел да управлява висшия законодателен орган (необходими са най-малко 151 места). Лидерът на Мицотакис НД даде да се разбере, че Нова народна власт няма да се съюзи с никоя друга партия след изборите на 21 май и ще избра повторни избори, които ще се проведат по засилената пропорционална изборна система. Въз основа на тази система водещата партия може да завоюва до 50 спомагателни места в Народното събрание. Това би дало на Нова народна власт опция да сформира независимо държавно управление.

Предсрочните избори се чака да се проведат на 25 юни, само че всичко ще зависи от това какъв брой бързо ще бъде изпълнена конституционно избраната процедура за съвещания за сформиране на кабинет след актуалните избори. Гръцкият президент би трябвало да връчи мандат за сформиране на кабинет на водача на политическата мощ, която е спечелила най-вече места на изборите. Той ще разполага с три дни, с цел да сформира държавно управление. Ако не успее, мандатът ще бъде връчен на водача на втората по величина партия в Народното събрание, а по-късно на третата.

Очаква се Мицотакис, който няма желание да влиза в коалиция с други политически сили, да върне мандата на президента неотложно, без да употребява плануваните три дни. Другите политически партии евентуално няма да могат да сформират съдружно държавно управление заради дребния брой места, които получават в Народното събрание и програмните си различия, тъй че евентуално ще постъпят по същия метод.

Ако всички опити за сформиране на държавно управление се провалят, ще бъде формиран механически кабинет за осъществяване на нови избори и Народното събрание ще бъде разхлабен. Президентът ще разпореди съставянето на краткотрайно държавно управление на ръководителя на един от трите висши съдилища. Единствената цел на този механически кабинет ще бъде провеждането на нови избори

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР