Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи репортаж, посветен на начина, по

...
Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи репортаж, посветен на начина, по
Коментари Харесай

В Северна Гърция срещу 300 евро се продават фалшиви български ваксинационни сертификати

Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи репортаж, отдаден на метода, по който работят хипотетични български измамници, които пласират на гръцкия пазар документи за имунизация против Covid-19 от България.

Журналистката от малкия екран Ния Авдели е разговаряла с хипотетичния " действен представител " на незаконната група в Гърция, който удостоверява пред камерата на ЕРТ слуховете, че против 300 евро искащите могат да придобият имунизационен документ от България, без да се имунизират.

Твърди се, че клиентите на схемата идват най-вече от Северна Гърция.

В репортажа, за който оповестява Българска телеграфна агенция, се споделя, че България чупи всички негативни върхове по смъртност в Европейския съюз и записва четирицифрен брой случаи на ковид на ден, като в същото време от ден на ден стават обвиняванията, че фамилни лекари издават документи, без обаче да слагат съответните дози от имунизациите.

Припомня се, че в България имунизациите се правят от фамилните лекари отвън следена среда, т.е. уединено с пациента, за разлика от имунизационните центрове, където това се прави в наличието на 6-7 души. Това наподобява, че дава опция за търговия със документи без действителна имунизация, разяснява телевизионният канал.

Според изказванията на " медиатора ", излъчени от ЕРТ, против 300 евро и малко посещаване в София всеки може да се достави с европейски имунизационен документ.

Гръцките управляващи споделят, че деликатно следят имунизираните гърци с непрекъснат адрес в Гърция, които показват документи от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са планувани съществени наказателни и финансови наказания за противозаконни дейности, свързани с тестването и имунизирането.

Гърция разгласи нови ограничавания за неимунизираните

Същевременно гръцкият министър на опазването на здравето Танос Плеврис разгласи нощес нова поредност от ограничения, ориентирани против разпространяването на ковид в страната.

Плеврис акцентира, представен от в. " Катимерини ", че " рестриктивните мерки ще засягат неимунизираните, тъй като те са в максимален риск и би трябвало да има ограничения, които да ги защитят ".

По-конкретно всички неимунизирани в частния и в обществения бранш ще бъдат задължени да си вършат по два PCR или бързи теста седмично, с цел да стигнат до работните си места.

Освен това достъпът на неимунизирани лица в банки, публични институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става само след показване на негативен PCR или бърз тест.

Няма да има такива ограничавания в питателните магазини, аптеките и храмовете.

Увеличават се на 5 хиляди евро санкциите за притежателите на заведения, които позволяват неимунизирани в закритите пространства. Наказанието за нарушаванията на наредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис сподели, че макар епидемиологичния гърмеж страната не може да предприеме по-строги ограничаващи ограничения, доколкото 73 % от популацията е имунизирано. Той сподели, че " всички данни демонстрират, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги води в интензивно поделение ", а " над 85 % от пациентите в интензивните отделения са неимунизирани ".

Министърът сподели, че от 5 ноември се отваря платформата за опазване на час за имунизация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на имунизацията им. Гръцкото държавно управление стартира и акция за поощряване на имунизацията с телевизионни спотове с научни данни и със известия на мобилните телефони на неимунизираните.

Вчера за втори следващ ден Гърция регистрира рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 позитивни теста. Починалите са 59, 434 пациенти са в интензивни отделения. 69.8% от гърците са изцяло имунизирани при приблизително 75.6% за Европейски Съюз. Има обаче и региони, като да вземем за пример Северна Гърция, в които не повече от половината от популацията е имунизирано.

Премиерът Кириакос Мицотакис изключи въвеждането на нова национална карантина. " Сега, когато имунизацията е налична, икономическати и обществените действия няма да бъдат затворени ", сподели той.

Мицотакис добави, че държавното управление не желае да лишава имунизираните от права, които са им предоставени след съблюдаване на рекомендациите за сигурност.

" Междувременно тези, които към момента не са защитили [здравето си] с имунизацията, ще би трябвало да бъдат подложени на по-стриктен мониторинг, с по-чести проби, с цел да защитят себе си и хората към тях ", сподели министър председателят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР