Границата между гениалността и лудостта често се оказва изключително тънка.В

...
Границата между гениалността и лудостта често се оказва изключително тънка.В
Коментари Харесай

Най-шокиращите експерименти в името на научния прогрес

Границата сред гениалността и лудостта постоянно се оказва извънредно тънка.

В опитите си да създадат революционно изобретение, което да промени света, някои учени стигат до крайности и организират опити, които от време на време са освен шокиращи, само че и извънредно жестоки.

В техните очи обаче това не е проблем, защото считат, че всичко е разрешено в името на науката.

Джовани Алдини

Романът на Мери Шели „ Франкенщайн “ безспорно е едно от най-известните литературни творби, създавани в миналото. Историята на гениалния академик, съумял да вдъхне живот на ужасяващо страшилище, в огромна степен е въодушевена от работата на италианския физик Джовани Алдини.

В края на XVIII и началото на XIX в. той обикалял из Европа, с цел да показва какво се случва с телата на неотдавна умряли хора, когато през тях минава ток.

Зловещите зрелища се радвали на огромна известност. Една от най-известните демонстрации на Алдини се състояла през 1803 година в Лондон. Тогава той употребявал натрупа на Джордж Фостър – нарушител, екзекутиран поради това, че умъртвил брачната половинка си. Пред смаяните погледи на десетки хора, той поставял електроди върху разнообразни елементи от тялото на покойника, а токът предизвиквал съкращения на мускулите, вследствие на което изглеждало, че Фостър се движи.

Властите даже отбелязали преди началото на „ шоуто “, че в случай че той фактически се съживи, ще би трябвало да бъде обесен наново.

Уилям Бъкланд

Уилям Бъкланд е един от най-известните британски геолози и палеонтолози, който през 1824 година разгласил първото научно изложение на месояден динозавър (става въпрос за открия по-рано от самия него Мегалозавър). Мнозина го смятали за брилянтен академик и го сравнявали с Чарлз Дарвин.

We all know William Buckland mostly for his description of Megalosaurus bucklandii, the first formal describing of a dinosaur. Though some of you may also know of his reputation for eating pretty much any animal. And for those of you who don't know, here's a summary.
— Luigi (@Antrodemus)
Той обаче имал една чудноватост, която шокирала мнозина негови съвременници – Бъкланд освен изследвал разнообразни скотски типове, само че и постоянно опитвал какъв е усетът им. Неслучайно му се носела славата на човек, кадърен да яде всичко.

Сред необикновените „ ястия “, с които Бъкланд засищал апетита си, са месо от куче и пантера, както и морски охлюви. По думите му най-ужасните неща, които в миналото е опитвал, са месо от къртица и муха от типа Calliphora vomitoria.

Известна е и една доста любопитна история. Веднъж Бъкланд бил посетител на изискана вечеря, на която било изложено мумифицираното сърце на френския крал Луи XIV. Част от него било обещано на присъстващите, с цел да го прегледат. Ексцентричният академик обаче решил да прекрачи всевъзможни граници и когато парчето, сложено в стъкленица, достигнало до него, той споделил следното: „ Ял съм доста странни неща, само че не и сърцето на крал “. Веднага по-късно Бъкланд отворил стъкленицата и го погълнал.

Иля Иванов

Историята на науката изобилства от образци за налудничави опити. Малко обаче са тези, които могат да се сравнят с опита на руския академик Иля Иванов да сътвори хибрид сред човек и шимпанзе. Неговият проект бил утвърден от управляващите в Съюз на съветските социалистически републики през 1924 година и той получил доста финансиране. Съветските водачи виждали в опитите на Иванов опция да се снабдят с бойци, притежаващи свръхчовешка мощ. Въпреки появилите се клюки, че опитите му се увенчали с триумф (те даже достигнали някои американски медии), истината била напълно друга.

Ilya Ivanovich Ivanov.

A soviet scientist, set out to Guinea iI West Africa around 1926, to carry out one of the most bizarre experiments ever.
— Chima (@chimaihueze)
Нито един от извършените опити не довел до упования от Иванов резултат. На всичкото от горната страна през 1930 година той бил задържан и изпратен на 5-годишно заточение в Алма Ата. Иванов бил освободен предварително през 1932 година, само че умрял малко по-късно от сърдечен удар.

Трябва да се означи, че надалеч не всички негови опити били по този начин налудничави. Той бил изтъкнат експерт в областта на изкуственото осеменяване и съумял да сътвори зебраре (хибрид сред зебра и магаре), зуброн (хибрид сред европейски бизон и крава), както и кръстоски сред морско свинче и заек и антилопа и крава.

Сидни Готлиб

Определението „ вманиачен академик “ несъмнено приляга чудесно на Сидни Готлиб – индивидът, изравен в основата на скандалната стратегия за надзор на съзнанието МК-УЛТРА, ръководена от Централно разузнавателно управление на САЩ. Нейната цел била създаването на лекарства и процедури, които да бъдат употребявани при разпити и мъчения или за принуждаването на хора да правят оперативна активност (в някои случаи те въобще не осъзнавали какво вършат). Готлиб взел участие в някои от най-скандалните опити, осъществени през 50-те и 60-те години на предишния век, включващи използването на наркотични субстанции като кокаин, хероин и ЛСД. Съществуват редица сведения за хора, дрогирани без тяхното познание в границите на въпросните опити. Готлиб също по този начин създавал разнообразни отровни субстанции, които по-късно били употребявани от американското разузнаване.

Хосе Делгадо

Роденият през 1915 година в Испания Хосе Делгадо е считан от мнозина за един от най-гениалните учени на XX век. Неговите проучвания били съсредоточени върху опциите за потребление на електрически импулси, които да провокират избрани реакции в мозъка – а в следствие и характерни страсти или физически дейности.



Първоначално Делгадо употребявал в своите опити най-вече котки, само че по-късно присъединил в тях маймуни и даже хора. Той вградил в мозъците им дребни електрически устройства, направени от самия него, които били ръководени с отдалечено.

Благодарение на тях Делгадо карал животните да изпитват избрани страсти и да правят елементарни придвижвания. През 1963 година той съумял да укроти разгневен бик (на който преди този момент вградил такова устройство) с едно натискане на бутон. Предполага се, че минимум 25 души се подложили непринудено на опитите му като част от лекуването им против разнообразни душевен болести. Проведените опити предиздвикали Делгадо да заключи, че държанието на хората мъчно би могло да бъде следено посредством електрическа стимулация, само че въпросният способ може да бъде употребен за намаление или повишение на равнищата им на експанзия. Въпреки извънредно спорния темперамент на проучванията му, те въпреки всичко намерили приложение в медицината – при основаването на чипове за надзор на изкуствени крака и протези.

Още от създателя:

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР