Граничните райони между България и Северна Македония имат достъп до

...
Граничните райони между България и Северна Македония имат достъп до
Коментари Харесай

Благоевград и Кюстендил с достъп до 4.6 млн. евро за „зелена инфраструктура“

Граничните региони сред България и Северна Македония имат достъп до над 4.6 млн. евро за развиване на зелена инфраструктура. На българска територия областите, които може да се имат достъп до финансирането, са Благоевград и Кюстендил.

Средствата се обезпечават по линия на трансграничната европрограма сред двете страни за интервала 2021 – 2027 година, а районното министерство пусна за публично разискване насоките за кандидатстване по планове по целта „ По-зелен граничен район “. То ще продължи до 19 май, оповестяват от отрасловото ведомство.

Припомняме, че общият бюджет на програмата е над 31.1 млн. евро, като по нея даже би трябвало да бъде построен и граничният пункт „ Клепало ".

Целта на разискването е да се набележат планови оферти, които биха съдействали за основаване на „ зелена инфраструктура “ в градските и крайградски региони, чиито необятни последствия оказват позитивно влияние върху здравето и благосъстоянието на хората, поддържат зелената стопанска система, основават благоприятни условия за работа и усъвършенстват биологичното многообразие.

Предвиждат се вложения в построяването на зелени площи в градските и крайградските региони, развиване на естествени зелени градски зони като паркове, градини, уреди за зелени спортове, гори, облагородяване на изоставени зони и други Допустими са вложения в развиването на зелена инфраструктура в градски и крайградски региони, подкрепени със взаимни тактики и проекти за деяние.

Сред целевите групи са локални управляващи и районни структури на централната администрация, научноизследователски и университетски институции, неправителствени организации  и др. 

Предложените интервенции имат за цел да облекчат рисковете от загуба на екосистеми, климатични промени, засягащи значително нуждата от запазване на градското и крайградското биоразнообразие като значими пътища от екологичните коридори.

Пакета с насоки за кандидатстване са оповестени на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР