Гранични полицаи осуетиха опити на две групи мигранти да преминат

...
Гранични полицаи осуетиха опити на две групи мигранти да преминат
Коментари Харесай

МВР разкри нова схема за превоз на мигранти през България

Гранични служители на реда осуетиха опити на две групи мигранти да преминат границата на страната, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

На 30 и 31 януари на Граничен контролно-пропусквателен пункт - Дунав мост Видин - Калафат са хванати общо 32 незаконни мигранти. Те са открити в товарни коли, ръководени от жители на Турция.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на следствието е било изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната организация за бежанците, а другите са без годни персонални документи.

По подобен метод са били открити 19 задгранични жители в различен товарен автомобил с турски регистрационни номера. Бежанците са от Сирия и Ирак, като измежду тях имало и малолетни лица.

От Министерство на вътрешните работи акцентират, че при откриването на мигрантите е открит нов прийом за превозване и опит за извеждането им от България към Румъния. Схемата се реализира с присъединяване на турски жители - водачи на товарни коли, които съзнателно променят структурата на заключващия механизъм на товарното помещение. По този метод при качването на мигрантите той се отваря, без да се нарушава целостта на митническата пломба, сложена при прекосяването на външната граница на Европейски Съюз. Този прийом заблуждава контролиращите гранични чиновници, че товарното помещение е към този момент тествано. Според данните крайната цел на мигрантите е да доближат до страните от Западна Европа.

Водачите на транспортните средства са привлечени в качеството на обвинени за осъществени закононарушения по член 280, алинея 2, т. 1, прочие 2, т. 3 и т. 4, вр. алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс. С разпореждане на наблюдаващия прокурор те са арестувани за период до 72 часа.

Товарните коли са конфискувани като материални доказателства по делото.

Спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за нелегално прекосяване на границата. Те са привлечени в качеството на обвинени за осъществени закононарушения по член 279, алинея 1, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс и са арестувани за период до 72 часа.

В хода на следствието е изяснено, че един от обвинените - 27-годишният Л.Х. от Сирия, е наказан единствено няколко дни по рано за същото закононарушение.

Предстои произнасянето на съда по настояванията на Районна прокуратура - Видин за взимане на ограничения за неотклонение " задържане под стража " по отношение на обвинените лица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР