Граничарите ще блокират дронове на браздата с ТурцияВ МВР се

...
Граничарите ще блокират дронове на браздата с ТурцияВ МВР се
Коментари Харесай

Полицаи злоупотребяват с информационни масиви на МВР

Граничарите ще блокират дронове на браздата с Турция

В Министерство на вътрешните работи се усилват случаите на нарушаване при прилагане на осведомителните масиви на полицията. Това е записано в претекстове към план за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. С тях се вкарват нови правила за санкциониране на такива провинения. Според управлението на Министерство на вътрешните работи сега законодателството не е съответно и има усложнения при дисциплинарните производства, написа

Без служебна нужда

В претекстовете към законопроекта не се прецизира какви тъкмо нарушавания са установени, само че се загатва, че се изнася информация. Министерство на вътрешните работи разполага с големи осведомителни масиви, тъй че те биха могли да са разнородни. Принципът на работа е следният - всеки чиновник има потребителско име и ключова дума, а информацията се достъпва единствено от избрани устройства, най-често служебните компютри.

" Констатирано е, че са се нараснали случаите на осъществени нарушавания от чиновници, които употребяват осведомителните фондове на Министерство на вътрешните работи без служебна нужда и/или не по открития в Министерство на вътрешните работи ред. Към сегашния миг за такива действия на чиновниците е налагано дисциплинарно наказване " уволняване " на съображение превишаване на власт или потребление на служебното състояние за персонална полза или за полза на трети лица; корист с власт или доверие ", написа в претекстовете.

Заради усложнения в дисциплинарните производства обаче се предлага нов текст за такива дейности. В него се приказва за нерегламентирано даване на служебна информация.

Министерство на вътрешните работи рядко оповестява за нарушавания, свързани с осведомителни система. Миналата пролет бе оповестено, че няколко чиновници в скица за нелегално отменяне на фишове, издадени от камери.

Нашествие на дронове

Още края на 2021 година по границата с Турция се усилват случаите на нерегламентирано потребление на дронове, излиза наяве от документите към законпроекта. Затова управлението на Министерство на вътрешните работи предлага граничната полиция да получи нови пълномощия за прекъсването им.

Предлага се тази работа да може да блокира връзки от друг вид при защита на границата.

От законопроекта не излиза наяве дали досега са установявани такива дронове. Данните на Министерство на вътрешните работи сочат, че единствено за два месеца при започване на предходната година са регистрирани 32 нерегламентирани полета.

" Предвид взрива в разпространяването на релативно евтини и лесни за ръководство безпилотни летателни системи (в състава на които са включени безпилотните летателни апарати) може да се направи обосновано съмнение, че евентуалният риск от този тип опасност ще нараства в бъдеще ", написа в претекстовете.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР