Гражданско сдружение Достойнство на един народ – ДЕН, подкрепя справедливите

...
Гражданско сдружение Достойнство на един народ – ДЕН, подкрепя справедливите
Коментари Харесай

ДЕН призовава депутатите да спрат поправките в Закона за филмовото изкуство

Гражданско съдружие Достойнство на един народ – ДЕН, поддържа справедливите възражения на Българските кино дейци против измененията в Закона за филмовото изкуство /ЗФИ/. Тези промени слагат на тестване нашите създатели, получили международно самопризнание и опцията им да създават качествено българско кино. Това се споделя в позицията на ДЕН, която публикуваме без редакторска интервенция:

"Поправките, импортирани сред първо и второ четене от Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти и утвърдени небрежно от парламентарната комисия по просвета, нанасят вреди в няколко направления. Те отстраняват механизма, гарантиращ размера на годишната дотация за филмопроизводство и контрола на Парламента в процеса на взимане на решения, както и обезпечаването на относителна самостоятелност на кинотворците.

Ние от ДЕН не можем да се съгласим, че всичко това може да бъде оставено в ръцете на субективния фактор – в тази ситуация на министъра на финансите. Тревожно е, че бюджетните средства, които по първичен план трябваше да финансират производството на български игрални, документални и анимационни филми се пренасочват към комерсиалните малките екрани, привличащи огромните рекламодатели за своите продукции.

В тези предложение прозира опит за интервенция на лобистки планове и спор на ползи от страна на избрани депутати от ГЕРБ. И всичко това се случва в миг на дълго чаканото нарастване на държавната дотация за българското кино, изключително след гръмко оповестените от премиера милиони допълнително за кино през 2021г. Ние сме безапелационни, че импортираните промени не трябва да бъдат одобрявани на второ четене в парламентарната зала.

Ако това се случи, то ще е за сметка на бъдещето на кинопроизводството, което е част от българската национална просвета, така и така страдаща от недофинансиране в последното десетилетие. Да лишиш нашите надарени сценаристи, режисьори, оператори, артисти от държавната дотация за производството на качествени филми значи да лишиш българската аудитория от стойностни родни кинопродукции, да затвориш пътя им към задграничните киносалони и към интернационалните кинофестивали.

Там, където български кино продукции са печелили и могат отново да печелят влиятелни награди, а създателите им да се радват на заслужените овации на публиката в киносалоните. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР