Гражданско недоволство в Пловдив беше предизвикано от мащабния строителен проект

...
Гражданско недоволство в Пловдив беше предизвикано от мащабния строителен проект
Коментари Харесай

Недоволство в Пловдив заради строителен проект до река Марица

Гражданско неодобрение в Пловдив беше провокирано от огромния строителен план до река Марица, с цел да бъде построено кръстовище на две равнища. На митинга нямаше представители на община Пловдив, по-късно обаче трима заместник-кмета и основният проектант на града свикаха спонтанна конференция.

Заместник-кметът Пламен Райчев разгласи, че администрацията няма никакво желание да се откаже от плана. За него е имало публично разискване предходната година и има направен разбор. Още тогава станало ясно, че той се припокрива с част от различен осъществен европейски план, само че можело да се одобри, че новият ще надгражда предходния.

" След като ние изчислихме сумата на припокриващите се действия, тя е към 400 хиляди, чакаме решение на оперативната стратегия, дали би трябвало ние да възстановим тези средства - публично решение ", съобщи.Пламен Райчев - зам.-кмет на община Пловдив.

Според общината проваляне на булеварда поради пробива не е допустимо, защото са направени предварителни изследвания. Обмисля се обаче по какъв начин велоалеята да минава през подлеза, с цел да не се прекъсва.

" Всеки месец в Пловдив влизат и излизат 6 млн. автомобила. Има ли кръстовище по-функционално от това, което е на две равнища? Да има, на три и на четири. Покажете ми, кое кръстовище в Пловдив може да бъде развито на две равнища? ", попита Анести Тимчев - зам.-кмет на община Пловдив.

От общината допълниха, че в архива няма информация до каква степен стигат основите на моста на река Марица наоколо, само че опасенията на арх. Чавдар Тенев, че може да пропадне, били догадка.

" Ние в екипа нямаме такива опасения, че основите на моста могат да бъдат подкопани, само че когато стартират същинските строителни действия в региона ще се открият тези структури и вероятно ще се търси градивно решение ", сподели още Пламен Райчев - зам.-кмет на община Пловдив.

Няма друго решение обаче за дърветата в обсега на плана. Тяхната сеч към този момент стартира.

" Ще се наложи развивайки този град да отстраняваме избрана зелена растителност. Повярвайте ми с тъга го споделям и с голямо страдание - значимото е не това, значимото е ние да я възвръщаме, умножаваме и неведнъж увеличение - запазвайки там, където е допустимо ", сподели още Анести Тимчев - зам.-кмет на община Пловдив.

Екипът на кмета Здравко Димитров е подготвен на среща с протестиращите, с цел да отговорят на всичките им въпроси като този: за какво планът се извършва на инженеринг, а няма социална поръчка за всяка активност.

" Това решение беше взето, тъй като бяхме притиснати доста от периоди. Знаете, че когато се разгласят няколко публични поръчки, в тази ситуация в случай че бяха оповестили поръчката за планиране, това щеше да отнеме от 6 до 9 месеца, да изберем архитект, да изберем реализатор. А ние нямахме толкоз време, тъй като заема, който ние сега усвояваме, е с падеж 2023 година. Ние до края на 2023 година би трябвало да сме го построили ", изясни още Пламен Райчев - зам.-кмет на община Пловдив.

От администрацията обявиха още, че цялата документи за направения разбор по какъв начин кръстовището на две равнища ще облекчи трафика следва да бъде качена на уеб страницата на общината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР