Граждански организации настояват за подновяване на разследването на прокуратурата за

...
Граждански организации настояват за подновяване на разследването на прокуратурата за
Коментари Харесай

Граждански организации настояват за подновяване на разследването за възродителния процес“

Граждански организации упорстват за възобновяване на следствието на прокуратурата за „ възродителния развой “. Позицията им беше показана от неправителствената " Гражданска организация за правдивост, права и културно съдействие на Балканите " на конференция на тематика " Защо 31 години прокуратурата не изправи на съд отговорните за възродителния развой? ". Неправителствената организация съставлява арестувани без съд и присъда български жители от турски генезис в концлагера „ Белене “ в интервала 1984-1987 година и техни наследници, наложително изселени през 1989 година в Турция.

В началото на демократичните промени прокуратурата провежда серия от „ мегадела “ за разнообразни закононарушения на комунистическия режим. Едно от най-важните беше делото за нарушаването на съществени човешки права на българските жители от турски генезис, уточни журналистът Христо Христов. Той напомни, че по това дело като обвинени са привлечени някогашният общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков, някогашният министър на външните работи Петър Младенов, някогашният министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, някогашният министър-председател Георги Атанасов и някогашният член на Политбюро Пенчо Кубадински. Те може да са умряли, само че директните причинители на това закононарушение са към момента живи, акцентира на конференцията някогашният лагерист от остров Белене Сабри Искиндер.

Тези пет индивида не бяха сами, уточни ръководителят на организацията Сафие Юрдакул. Според нея прокуратурата е виновна да проверява и съобщи на съд останалите забъркани прокурори по места, генералите и другите чиновници, които са наградени през 1986 година за приноса им за на „ възродителния развой “. По думите ѝ не е изработен опит да бъдат разпитани потърпевшите, а целеустремено са държани дезинформирани за хода на делото.

След кончината на последния от петимата, взели решения за този развой, прокуратурата взе стремително решение за закриването на следственото дело, това ни възмути, не беше заслужено, разяснява Ахмед Алпай от гражданската групировка. По думите на Мехмед Зафер, съосновател на организацията, е било упражнено „ античовешко принуждение “.

Настояваме отговорните за всички несправедливости, изживени от мен, фамилията и околните ми, да бъдат изправени пред углавен съд, разяснява Селятин Атасой. Желая да споделите още по-силно вашите отзиви в Европа, уточни на конференцията някогашният народен представител от Движение за права и свободи Ахмед Юсеин, като подсети, че към този момент има и европейски прокурор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР