Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.В подкрепяния от

...
Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.В подкрепяния от
Коментари Харесай

"Война във войната" - как конфликтът в Йемен тръгна в неочаквана посока

Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.

В подкрепяния от Съединени американски щати съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, правилни на всяка от страните, се обърнаха едни против други в яростни боеве тази седмица. В резултат южният град Аден е трансфорат във военна зона. Летището не работи, учебните заведения и магазините затвориха, а фамилии избягаха от регионите с най-ожесточените борби.

Новият раздор носи повече неустановеност и принуждение в съвсем 3-годишния спор, провокирал най-тежката филантропична рецесия в света. Нека да хвърлим взор върху протичащото се.

Кой против кого

Силите, правилни на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, значително са победени в Аден от сепаратистка група, наричаща се " Преходен южен съвет ", и нейните сили, известни като " Пояс за сигурност ", които бяха основани, финансирани и въоръжавани от Обединените арабски емирства - основен участник в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, видимо подкрепяща Хади.

Съветът е ръководен от някогашния губернатор на Аден Айдарус аз Зубайди, който предходната година беше отхвърлен от поста си от Хади. Аз Зубайди сплоти сили с южните сепаратистки фракции, които се бият за обединението. Съветът упорства за разединение и връщане към ситуацията отпреди 1990 година, когато Йемен беше разграничен на две страни.

Миналата седмица съветът сложи ултиматум на Хади да уволни своето държавно управление поради изказвания за корупция и непросветеност. Докато наближаваше крайният период, сепаратистите и силите на Хади се обстрелваха с танкове, артилерия и картечници. За по-малко от три дни силите на съвета завзеха по-голямата част от Аден, в това число региона, където се намира президентския замък " Машик ". Членовете на държавното управление на Хади се готвят за бягство.

Защо се обърнаха едни против други

Хади е скаран с ОАЕ през по-голямата част от последните две години. Емирствата се възползват от войната, с цел да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като откриват надзор върху петролни и газови уреди и пристанища, образуват милиции и основават мрежа от секрети затвори. Хади и неговите сътрудници се оплакват в обществени изявления и частни диалози, че ОАЕ работят като окупатор. ОАЕ считат Хади и неговото обграждане за корумпирани и некомпетентни и са ядосани от съюза на Хади с врага на Емирствата - йеменския клон на " Мюсюлмански братя ", прочут като партия " Ислах ".

" Асошиейтед " прес заяви по-рано, че Хади, синовете му и редица негови сътрудници и командири, които се намират в Рияд, са получили възбрана за връщане в Йемен, откакто саудитците безусловно са ги сложили под домакински арест, с цел да успокоят ОАЕ.

Как се развива гражданската война

Битката сред съюза, включващ Хади и обединението, и шиитските бунтовници, известни като хути, значително е в патово състояние - някои периферни територии минават под контрола ту на едната, ту на другата страна, само че няма огромни пробиви. Хутите владеят северните региони, столицата Сана и по-голямата част от западното крайбрежие на Червено море. Коалицията и силите на Хади държат Аден, по-голямата част от южните и източните региони (които в предишното бяха част от обособената страна Южен Йемен).

Миналия месец съюзът от страната на бунтовниците също се разпадна, откакто избухнаха боеве сред хутите и техния сътрудник през войната - някогашния президент Али Абдула Салех. На Салех му беше дотегнало от монополизирането на северните региони от хутите и потърси съюз с Хади и обединението. Но хутите нападнаха неговите сили в столицата, победиха ги, убиха Салех и арестуваха стотици негови поддръжници и родственици, вследствие на което бунтовниците останаха единствената мощ.

Какво следва

Ако битката за власт в обединението се проточи с боеве в Аден или се популяризира в други градове, вакуумът може да разреши на екстремисти като Ал Каида и групировката " Ислямска страна " да се надигнат и да разрешат на хутите да напреднат. Един евентуален сюжет е Хади да се поддаде на натиска на ОАЕ, да в профил настоящето си държавно управление, да изостави ислямистките си съдружници и да сътвори ново държавно управление, цялостно с утвърдени от ОАЕ фигури. Това би затвърдило властта на Емирствата, само че би запазило Хади на поста.

Това, което ще направи Саудитска Арабия оттук насетне, може да има решаващо значение, а към този момент позицията й е неразбираема. Кралството споделя, че основната му цел в Йемен е да възвърне Хади на власт, само че в това време представителят на саудитската коалиция избегна да осъди сепаратистите и прикани Хади да " поправи дефектите " в своето държавно управление, загатвайки за саудитско единодушие.

Междувременно гражданската война в Йемен не демонстрира признаци да завърши. Тя е лишила живота на над 10 000 индивида, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала обеднялата страна с 28-милионно население на прага на глада. Известният някогашен саудитски военачалник Ануар Ешки, за който се знае, че е непосредствен до престолонаследника на Саудитска Арабия, даде предложение за дълготрайно решение. Ешки прикани неотдавна в Туитър за основаването на самоуправляващи се формирания на север и юг, включени във федерация, ръководена от Хади. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР