Гражданска панихида по повод кончината на бившия френски президент Жак

...
Гражданска панихида по повод кончината на бившия френски президент Жак
Коментари Харесай

Париж се прощава с президента Жак Ширак

Гражданска панихида във връзка кончината на някогашния френски президент Жак Ширак (1932-2019 г.) събра през днешния ден в парижкия комплекс " Дом на инвалидите " стотици французи, пристигнали да почетат паметта на тогавашния държавен глава.

Живеем в Париж и взехме решение персонално да се сбогуваме с него. Той остави на страната богато завещание и пазим топъл спомен за неговото президентско ръководство, споделиха две дами от опашката, проточила се над 100 метра. Хора, застанали в самото й начало бяха пристигнали още в 6.30 ч. сутринта.

Очаква се на гражданската гала да участват родственици на Ширак, само че още не се знае дали измежду тях ще бъде и вдовицата му Бернадет, посочи ТАСС.

Трийсет на 100 от участниците в допитване на службата " Ифоп ", представено от " Журнал дьо диманш ", дефинират Жак Ширак като най-хубавия президент на Петата република. Също толкоз интервюирани слагат отпред първия френски водач, оглавил страната след Втората международна война - Шарл де Гол, чиито хрумвания са вдъхновявали и самия Ширак.

Французите виждаха в Жак Ширак " позитивния облик на човек, радващ се на живота ", ценяха неговата " непосредственост до народа ".

Сред главните му достижения жителите показват отхвърли на Франция да взе участие в американското навлизане в Ирак, премахването на постоянната наборна работа, намаляването на президентския мандат от 7 на 5 години, формалното самопризнание, че Франция е взела участие в депортирането на френските евреи през Втората международна война, а също и речта му в Йоханесбург от 2002 година, в която той прикани международните водачи да извърнат внимание на климатичните промени.

Близо 30 държавни и държавни глави от чужбина се чака да участват на следващия ден на възпоменателно свещенодействие в парижката черква " Сен Сюлпис ". Според френски медии някогашният държавен водач ще бъде заровен на столичното гробище Монпарнас.

Междувременно Елисейският замък, където в четвъртък бе сложена възпоменателна книга по отношение на кончината на Ширак, заяви, че над 5000 души към този момент са оставили в нея топли думи за някогашния президент. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР