Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред

...
Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред
Коментари Харесай

Избори в Северна Македония по време на епидемия

Гражданите на Северна Македония гласоподават през днешния ден на десети по ред парламентарни избори от оповестяването на самостоятелност на страната, които са и пети предварителни избори.

Предсрочните парламентарни избори в началото бяха планувани на 12 април, само че бяха отсрочени поради пандемията от ковид. За пръв път гласоподавателите гласоподават в работен ден вместо в неделя, цитира Българска телеграфна агенция.

В Северна Македония гласоподават на предварителни парламентарни избори

В изборите вземат участие 15 обединения и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 жители, записани в изборния лист, в това число тези, които през днешния ден навършват 18 години.

Гласуването стартира тази заран в 7 часа с защитни ограничения за понижаване на риска от ковид, които породиха опасения, че може да се отразят на изборната интензивност и на резултатите от вота, съобщи ДПА.

В Северна Македония гласоподават на предварителни парламентарни избори

Избирателите се позволяват в секциите единствено в случай че носят маска и откакто дезинфекцират ръцете си. В помещението могат да влизат единствено толкоз гласоподаватели, колкото тъмни стаички има в него. След като покажат документ за идентичност, гласоподавателите смъкват за малко маските си, с цел да бъдат разпознати.

Днес изборните секции ще останат отворени два часа по-дълго от нормално - до 21 часа, с цел да се понижат скупчването на хора и рискът от зараза.

Северна Македония, страна с население към 2,1 милиона, има към 3500 дейни случая на ковид и към 7000 души в самоизолация, които имаха опция да гласоподават в понеделник, като членове на комисии със защитно облекло отнесоха урните в домовете им.

Главни противници на изборите са проевропейският Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ отпред с някогашния министър председател Зоран Заев и дясната партия ВМРО-ДПМНЕ, водена от Християн Мицкоски.

Северна Македония се ръководи от служебно държавно управление от януари, когато министър председателят Зоран Заев подаде оставка, откакто Европейският съюз още веднъж пропусна да дефинира дата за договаряния със страната, макар че тя реши дългогодишния си спор за името с Гърция и се преименува на Северна Македония. Промяната на името проправи пътя за участието й в НАТО и за напредване в процеса на интеграция в Европейски Съюз, само че тези вероятности бяха засенчени от пандемията от ковид.

В предизборните изследвания на публичното мнение СДСМ има известна преднина пред ВМРО-ДПМНЕ, само че резултатите може да бъдат повлияни от плануваната ниска изборна интензивност.

Държавната изборна комисия заяви, че изборната интензивност на днешните предварителни парламентарни избори до 15 часа локално време е била 31,78 %.

Освен поради страха от вируса доста жители са разочаровани от своите партийни водачи и се отхвърлиха да гласоподават по основни въпроси като референдума за името или президентските избори през 2019 година

Който и да завоюва изборите, ще би трябвало да влезе в коалиция с една от партиите на огромната албанска общественост в страната. Още не се знае по кое време ще излязат първите предварителни резултати от вота. При предходни избори резултатите са закъснявали с по няколко дни, показва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР