На повърхността на Мраморно море се образува червен слой. Експерти

...
На повърхността на Мраморно море се образува червен слой. Експерти
Коментари Харесай

Червен прилив вещае екокатастрофа в Мраморно море

На повърхността на Мраморно море се образува червен пласт. Експерти обясниха повода и обявиха, че в случай че не се вземат защитни ограничения, може да има доста съществени последствия.

Червен и тук-там оранжев пласт, покриващ морската повърхнина, беше забелязан в Мраморно море през последните дни около Истанбул. За първи път тези извънредно оцветени формирания във водата, бяха следени в края на април, в залива Измит и крайбрежието на Бандърма, притегли вниманието.

Учените, тълкуващи явлението, са на мнение, че смяната на цвета на морската повърхнина е естествен феномен " червен прилив ".

В най-тясната си формулировка аленият прилив значи „ размножаване на нездравословни водорасли и микроорганизми “. Десетки фактори в морската екосистема са ефикасни за това нарастване. Сред тези фактори на напред във времето излиза повишението на температурата на водата, стагнацията на морските условия и най-много замърсяването. Медузите съпровождат фитопланктона, който се развъжда прекалено на брега до Нарлъ, в окръг Бандърма и оцветява морето в оранжево.  Отпадъците, попаднали в морето, носят хранителни субстанции на тези опортюнистични морски създания, които са станали преобладаващи с намаляването на биоразнообразието, оповестява " Марица ".

Според деканът на факултета по водни науки на Истанбулския университет проф. доктор Мелек Ишибилир Окяр, повода за аления прилив е несъразмерното увеличение на водораслите, наречени фитопланктон, поради изискванията в околната среда. Броят на тези организми, които са прекомерно дребни, с цел да се видят с просто око, може да доближи милиони в милилитър вода.

Мраморно море е уязвимо към сходни екологични проблеми както заради естествената си конструкция, по този начин и заради замърсяването, на което е подложено, акцентира специалистът по морска биология. 

Окяр ​​обяснява процеса на разпространяване на фитопланктона по следния метод: „ Имаме доста огромна промишленост и население към залива Измит. Тъй като е залив, потенциалът му за самопочистване е доста стеснен. Районът на Бандърма също има сходна конструкция. От друга страна, не всяка община в региона на Мраморно море има усъвършенствано оборудване за биологично отнасяне. За страдание, отпадъците се изхвърлят в морето единствено след авансово отнасяне. Така морето се употребява като канализация. "

По данни на Генералната дирекция по метеорология в Анкара, междинната температура на морската вода в Мраморно море за интервала 1970-2023 година е 15,7 градуса. През последните 5 години обаче междинната температура е с 2 градуса над междинната за последните 42 години. Земята остави след себе си и най-горещия март до момента. По тази причина както на изток от Мраморно море, в залива Ердек на югозапад също има червен прилив.

Окяр изяснява смяната в екосистемата с увеличението на питателните соли: „ Много основани на сушата замърсители придвижват повече хранителни субстанции, а точно азот и фосфор, в морето, в сравнение с е нужното количество в околната среда. Ние назоваваме това „ торене на морето “.

Морета, нечисти с интензивни хранителни субстанции, се назовават ​​„ еутрофни “. Еутрофно море значи нечисто море.

Черно и Мраморно море са еутрофни морета. След този стадий се появяват болести. По-специално, токсичните организми и убиващите рибата организми, които назоваваме динофлагелати, могат да се популяризират прекалено. „ Видовото многообразие в околната среда понижава, редките типове заобикалят сходна среда. Така преобладаващите типове се усилват и количеството О2 във водата понижава. “

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР