Гражданите на Черна гора имат най-голямо доверие в религиозните общности,

...
Гражданите на Черна гора имат най-голямо доверие в религиозните общности,
Коментари Харесай

Черногорците имат най-голямо доверие в религиозните общности и полицията

Гражданите на Черна гора имат най-голямо доверие в религиозните общности, полицията и просветителната система, до момента в който минимум доверие имат в медиите и политическите партии, демонстрира изследване, извършено по поръчка на Центъра за гражданско обучение (ЦГО), съобщи организация МИНА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Проучването на публичното мнение за ролята на гражданското общество в процеса на демократизация и европеизация на Черна гора е извършено в интервала 18-24 януари върху извадка от 1012 души от организация " Дамар ".

Според данните от изследването доверието на жителите в институциите се покачва от 2021 година насам, макар че нито една от тях към момента не се употребява с високо равнище на доверие. 

Гражданите имат най-голямо доверие в религиозните общности, които получават междинна оценка 2,72, следвани от полицията и просветителната система с 2,6, опазването на здравето с 2,57 и институцията на президента с 2,55.

Медиите и политическите партии са в дъното на класацията, до момента в който прокуратурата записва най-значителен растеж на доверието.

ЦГО декларира, че жителите считат здравната система, държавното управление и Народното събрание за институциите, които носят най-голяма отговорност за богатството на обществото. 

Проучването демонстрира, че безработицата се възприема като най-съществен проблем, следвана от битката с корупцията и проведената престъпност и подобряването на виталния стандарт.

ЦГО показва, че спрямо изследването от 2021 година поддръжката за участието на Черна гора в Европейски Съюз бележи наклонност на спад - от 77,3 % на 70,3 %.

" Срещу участието се афишират 17,1 на 100 (от черногорците), което е сходно с предходния брой, до момента в който броят на нерешителните се усилва ", се добавя в прессъобщението.

Проучването демонстрира, че болшинството от съвсем 60 % от жителите счита, че Черна гора се движи постепенно или доста постепенно към Европейски Съюз, до момента в който 28 на 100 имат вяра, че Черна гора ще стане член на Европейски Съюз след пет години. 

Според резултатите от изследването съвсем една пета от жителите считат, че Черна гора в никакъв случай няма да стане член на Европейски Съюз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР