Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за

...
Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за
Коментари Харесай

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

Граждани на Минск още веднъж излязоха на протест против проектите за интеграция на Беларус с Русия и в поддръжка на националния суверенитет на страната, оповестяват локални медии. Както и предходните сходни прояви, съботният митинг не беше позволен от управляващите. Само за последните две седмици това четвъртата акция против поглъщането на Беларус от Руската федерация. Вчера също имаше протест, на който се събраха към 1500 души.

Върху плакатите, издигнати от стачкуващите, се четат надписи " Не на окупацията, не на аншлуса ", " Никакви съюзи с имперска Русия ", " Младите са за самостоятелност ", съобщи радио " Свобода ".

Протестиращите носеха също национални знамена и плакати с лицата на изчезнали политици, и на журналиста Дмитрий Завадски, който също изчезна и се счита за погубен, въпреки тялото му да не е открито.

Участниците в акцията упрекнаха " групата служители " отпред с президента на страната Александър Лукашенко в изменничество и противозаконна търговия с ползите на беларуския народ. Те приканиха в цялата страна да се основат " групи за отбрана на родината ", които да осведомят хората за заплахата от съветска окупация, съобщи Дойче веле.

Протестиращите даже припомнят откъс от думи на президента Александър Лукашенко: " Дотрябвала ни е такава интеграция ".

През последните две години Лукашенко лавира под натиска на Русия за основаване на обща съюзна страна. Той неведнъж отправяше предизвестия, че " руснаците се държат безчовечен " и третират беларусите " като васали ", както и че " може да раздерат страната като Украйна ".

На митинга през днешния ден се изрекоха политици от беларуската съпротива, измежду които съпредседателят на партията " Беларуска християнска народна власт " Павел Северинец, който е и уредник на акцията. Той прочете текстове от конституцията на страната, засягащи нейния суверенитет.

Съобщава се, че към 14 ч. чиновници на силовите структури по мегафон са оповестили, че акцията е противозаконна и са призовали стачкуващите да се разотидат, само че участниците в акцията са дали отговор на апела с освирквания.

Радио " Свобода " осведоми също, че през вчерашния ден уредниците на проруската акция " Безсмъртен полк " са призовали беларусите да излязат на протест за " интеграцията с Русия ", само че не са се намерили искащи да вземат участие в проявата.

Първите две протестни акции в поддръжка на националния суверенитет се организираха на 7 и 8 декември - преди и по време на договарянията сред Александър Лукашенко и президента на Русия Владимир Путин. След двата митинга полицията организира всеобщи " профилактични беседи " с участниците.

Припомняме, поредицата от договаряния сред Москва и Минск за основаване на " съюзна страна " по гледище на Русия, започнаха през декември 2018 година Натискът на Москва за " по-дълбока интеграция " на двете страни беше наименуван от наблюдаващите " пълзяща анексия " и " усвояване " на Беларус от Русия. Тогава даже в съветските медии се появиха информации, че Лукашенко се е съгласил за това. Впоследствие те бяха опровергани, а президентът на Беларус даже заприказва за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия.Преговорите с Москва обаче продължиха, а текстът, по който се договаря с съветската страна, не е показан публично.

В края на предходната година беше обявено, че Москва насотява за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус тогава разгласи, че тя би трябвало да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

Вчера се състоя следващият кръг от договарянията. След диалозите съветският министър на икономическото развиване Максим Орешкин съобщи, че единствено по 3 от общо 31 тематики, включени в " пътната карта " за интеграция, към този момент не е реализирано единодушие: за нефта, газа и данъчната промяна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР