Граждани и организации излязоха с отворено писмо до институциите относно

...
Граждани и организации излязоха с отворено писмо до институциите относно
Коментари Харесай

Граждани и организации настояват за премахване на павилионите от Морската градина във Варна

Граждани и организации излязоха с отворено писмо до институциите по отношение на.

Писмото, адресирано до Община Варна, Областна администрация – Варна и Министерство на културата, е подписано от редица цивилен деятели, измежду които и хора от средите на изкуството, аехитекти, учители и политици.

В писмото си те показват, че от поставените павилиони няма потребност, също така са нецелесъобразни и имат неестетичен тип. Според тях Община Варна продължава да добавя градската среда безредно и без визия.

Преместваемите обекти в града са на всички места, имат най-разнообразен жанр, и постоянно са в спор с околната архитектура и с пешеходния трафик, се показва още в писмото.

Ние желаеме тази процедура да спре. Морската градина, и обектите в Морската градина на собствен ред, би трябвало да имат обединен дизайн и визия, в сходство със модерни градоустройствени и естетически концепции.
Според писмото в Морската градина има голям брой чешми и в случай че тези чешми се поддържат, отпада нуждата от достъп до търговски обекти.

Подписалите писмото се надяват, че убедят Община Варна де разпореди разглобяване на към този момент поставените и да не позволява слагане на нови павилиони, до момента в който не организира необятна социална полемика с специалисти и жители по отношение на нуждата от такива обекти в парка.

Публикуваме писмото без редакторска интервенция:

До:
Община Варна,
Областна Управа – Варна,
Министерство на Културата,
Медии – 26.02.2023

Община Варна разгласи проекти за разположението на 10 нови павилиона в и към Морската градина на Варна. Долуподписаните жители и организации се разгласяваме против тези проекти със следните причини:

1.) Липса на нужда:

В Морската градина на Варна има задоволително търговски обекти, които могат да задоволят търсенето на храни и питиета от посетителите на парка. Без искания за пълнота, посочваме заведенията и павилионите по цялата крайбрежна алея, по улиците и булевардите, от които се реализира пешеходния достъп до Морската Градина, както и зоните на Детския ъгъл, Летен спектакъл, Зоопарка и множеството площи на север от Зоопарка.
2.) Нецелесъобразност:

Това, което няма задоволително в Морската Градина, точно заради изобилието от търговски обекти, е успокоение за разхождащите се. Поставянето на спомагателни павилиони ще реализира цели в прорез с главната функционалност на градината, а точно - релакс от напрежението на градската среда.

3.) Алтернативи:

Напомняме на Общината, че дължи на Варненци поддръжка на множеството чешми в Морската Градина, които обезпечават нужната вода през горещия летен сезон. Ако тези чешми се поддържат, отпада нуждата от достъп до търговски обекти. В допълнение, използването на публичните чешми понижава потреблението на пластмасови бутилки, което на собствен ред е добре за околната среда.
4.) Порочен развой на взимане на решението:

Община Варна показва, че проектите за тези обекти не са от през вчерашния ден и са съгласувани по съответния административен ред. Държим да отбележим, че представители на дейното гражданско общество във Варна не са участвали на такива разисквания, с цел да изкажат мнение. Този затворен модел на ръководство, при който гражданското присъединяване е чисто фиктивно, беше изрично отритнат от варненци, с митингите от 2013 година и доста други пъти по-късно. Той потвърдено води до неверни решения, в ущърб на градската среда.
5.) Неестетичен тип:

Павилионите в бял цвят нямат никаква естетическа стойност и не се вписват в парка. Със същия триумф могат да се употребяват на рибна борса или за продажба на шир-потреби. Отделно подготвят към вандалски прояви – напръскване със спрей. Допълнителният кич в тази ситуация са хладилници, витрини, сергии и реклами които се прибавят към павилионите без това въобще да е лимитирано в изискванията на Общината.
6.) Цялостното отношение на Община Варна към градската среда:

Община Варна продължава да добавя градската среда безредно и без визия. Преместваемите обекти в града са на всички места, имат най-разнообразен жанр, и постоянно са в спор с околната архитектура и с пешеходния трафик. Това, както и тротоарното право за заведенията, е остарял и важен проблем. Ние желаеме тази процедура да спре. Морската градина, и обектите в Морската градина на собствен ред, би трябвало да имат обединен дизайн и визия, в сходство със модерни градоустройствени и естетически концепции.
7.) Общината взема решение несъществуващи проблеми за сметка на съществуващи:

Никой не се е оплакал от липса на търговски обекти в Морската градина. Ако Общината желае да направи нещо съответно за посетителите през идния сезон, може да се погрижи за кошчетата за отпадък, които са малко и постоянно претъпкани, както и да отстрани огромните контейнери за отпадък от алеите - източник на миризми, течове и нелицеприятни гледки. Спираме дотук, макар че можем да продължим.
В умозаключение:

Надяваме се, че необятната поддръжка на всички подписани организации, политически партии, общественици, жители, ще убеди Община Варна да разпореди разглобяване на към този момент поставените и да не позволява слагане на нови павилиони, до момента в който не организира необятна социална полемика с специалисти и жители по отношение на нуждата от такива обекти в парка.
Подписали:

Гълъбина Захариева, цивилен деятел

Йордан Филчев, цивилен деятел

Радомир Григоров, цивилен деятел

Александър Лиманов, цивилен деятел

Беркай Чокджан, студент

Евгени Станимиров, цивилен деятел

Николай Маринов, цивилен деятел

Вяра Кайкова, цивилен деятел

Павел Попов, някогашен заместник-областен шеф на Варна

Славена Панайотова, цивилен деятел

Милена Пехливанова, цивилен деятел

Антония Петрова, цивилен деятел

Даниел Димитров, икономист

Валентин Тусузов-Атин, художник

Николай Андреев Димитров, цивилен деятел

Огнян Рачев, цивилен деятел

Асен Цветков, цивилен деятел

Кръстина Манолова, преподавател

Биляна Тенева, цивилен деятел

Николай Капитанов, политически деятел

Митко Иванов, гражданска самодейност „ Стоп-Вандал “

Михаил Луков, деятел на „ Да България “

Юлиян Начев, Камара на Архитектите в България

Петър Стоянов, цивилен деятел

Антон Тончев, цивилен деятел

Борис Касиков, публицист

Ана Йорданова, фотограф

Милен Славов, гражданско съдружие „ Варна Диша “

Максим Недков, архитект
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР