Граждани, активисти от гражданското общество, както и публични лица се

...
Граждани, активисти от гражданското общество, както и публични лица се
Коментари Харесай

Масов протест в Прищина, иска се справедливост за 11-годишно изнасилено момиче

Граждани, деятели от гражданското общество, както и обществени лица се сплотиха в общ глас през вчерашния ден в митинг в Прищина против насилието над дами. Протестът, който се провежда от Колектива за феминистична мисъл и деяние, се организира след надигналото се всеобщо отвращение по отношение на изнасилването на 11-годишно момиче от петима мъже, предава KoсоваПрес.

Под виковете " 5 момчета, 7 часа, момиче на 11 ", " Стига към този момент ", " Педофилите в пандиза ", " Искат се дейности, не статуси ", " Момичета и дами, дружно сме ръка за ръка ", " Не се е провалила майката, провалила се е страната ", протестиращите упорстваха за реакция, отбрана и сигурност за дамите и девойките в Косово.

От площад " Захир Паязити ", откъдето стартира митингът, множеството се насочи към Министерството на правораздаването, чиято постройка бе оцветена с алена багра в символ на митинг.

С апела " Хванете го " протестиращите продължиха към постройките на основния прокурор на страната и на косовската полиция, които също бяха уцелени с алена багра.

От полицията митингът се насочи към Събранието на Косово и се спря пред постройката на държавното управление, като двете институции също бяха боядисани в алено от участниците в митинга.

Протестиращите скандираха за оставки на прокурори, съдии и служители на реда.

Активистката от Колектива за феминистична мисъл и деяние Трина Бинаку заяви, че за последните шест месеца са регистрирани 36 случая на обезчестяване над дами. По нейни думи насилването на 11-годишното момиче е тревога за всички, изключително за страната, която по думите ѝ продължава да заема страната на насилниците.

" Само за първото шестмесечие на 2022 година в полицията са регистрирани 36 случая на обезчестяване, с цел да се разбере, че насилието не е единствено тъжна и грозна преживелица, както някои го окачествяват, то е повърхността на систематичното принуждение, на което са подложени всекидневно косовските девойки и дами. Случаят с изнасилването на малолетното момиче е тревога за всички нас и преди всичко за страната, която и през днешния ден продължава да стои на страната на насилниците. Именно тази патриархална система е тази, която продължава да създава насилници... В тази страна дребните девойки биват насилвани у дома, в учебно заведение, по улиците и площадите, те постоянно са сами пред частни и обществени институции и върху тях бива реализирано принуждение за повторно, когато страната не им има вяра и с изключение на, че не им има вяра, ги връща назад в ръцете на насилниците ", сподели тя.

Трина Бинаку показа и три съществени условия – основаване на ефикасни механизми за вярно отношение към претърпелите полово принуждение и принуждение над дами, заслужени санкции за насилниците, както и узаконяване и приложимост на сълзотворен газ при самоотбрана.

" Идва краят на нашето спокойно самообладание ", " Стига към този момент ", " Вече няма мирни митинги "... И защото се проваляте в защитаването ни и вие сте нашият зложелател, ще се вдигнем против вас, в случай че не извършите нашите претенции, акцентира тя.

Изнасилването на 11-годишното момиче провокира голям брой реакции и измежду известни обществени лица, които взеха присъединяване в митинга като изпълнителката Дафина Зечири, която беше видяна в компанията на някогашната президентка на страната Атифете Яхяга, Шюхрете Бехлюли, народен представител от Самоопределение, Арменд Муя, ръководител на Демократическата партия на Косово, както и известният държавник Мемли Красничи.

Протести с претенции за правдивост, отбрана и сигурност за дамите след изнасилването на 11-годишното момиче ще се проведат през днешния ден в Тирана и в Скопие.

Изнасилването на момичето се е случило в събота в парк " Арбърия ", където косовската полиция е заловила петима души, против четирима от които е подхваната мярката задържане за 30 дни, до момента в който за петия през днешния ден следва явяване пред съда.

След този случай през вчерашния ден основният шеф на косовската полиция Самедин Мехмети подаде оставка, последвана през днешния ден от тази на шефа на Дирекцията по повод към пандизчиите и малолетните при Поправителната работа на Косово Али Гаши.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР