Градушки, придружени от мощни ветрове и торнадо, има опасност да

...
Градушки, придружени от мощни ветрове и торнадо, има опасност да
Коментари Харесай

До края на месеца: Залива ни градушка с торнадо, но най-страшното е, че синоптиците са безсилни

Градушки, съпроводени от мощни ветрове и торнадо, има заплаха да се изсипят на територията на България в идващите десетина дни. Тези стихии нормално засягат дребна повърхност, само че провалите от тях са огромни – потрошени фасади и покриви, паднали дървета, унищожени посеви, оповестява „ Телеграф “.

Очаква се в идващите дни до края на месеца времето да остане несигурно в следобедните часове като още веднъж ще има условия за купесто-дъждовна облачност и градушки. Подобни местни стихии, обаче, няма по какъв начин да се предвиждат, защото се развиват в границите на часове на доста лимитирани територии.

Климатологът доцент Георги Рачев изясни, че стихия като тази в Плевен се случва един път на 5-6 години. „ Такава стихия нанесе колосални вреди на 8 юли 2014 година в София “, напомни той.

Освен градушката от големи ледени парчета, другата заплаха е мощният вятър. В Америка нормално го назовават торнадо, а у нас по съветска терминология – смерч. Той също продължава не повече от 10 минути, само че нанася огромни вреди. В идващите десетина дни времето в България остава несигурно, изключително в следобедните часове.

Въздушната маса над страната допуска развиването на купесто-дъждовна облачност, предизвести до. Рачев. Вероятността от нови местни стихии е огромна.

„ Напълно допустимо е да има демонстрация до края на месеца, тъй като прогнозата е за несигурно в следобедните часове време “, изясни доцент Рачев. Друго особено за тези летни превалявания е, че имат петнист темперамент. Това значи, че в столичния квартал „ Младост “ да вземем за пример може да падне проливен дъжд 10-15 литра на квадратен метър, а в това време в „ Надежда “ да не капне нито капка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР