Градският съвет на Българската социалистическа партия в Пловдив (ГС на

...
Градският съвет на Българската социалистическа партия в Пловдив (ГС на
Коментари Харесай

БСП-Пловдив: рушителите на паметта да спрат

Градският съвет на Българската социалистическа партия в Пловдив (ГС на БСП) излезе с нарочна декларация, в която показва паника за историята.

В нея се обръща внимание на обстоятелството, че в последните дни сме очевидци на опозоряване на монументи, деформиране или подменяне на исторически обстоятелства, едностранчивото им пояснение без позоваване на справедливи исторически събития от нашата и международна история.

Социалистите в Пловдив акцентират, че едностранното и преднамерено пояснение води след себе си до разделяне в обществото.

От Горско стопанство приканват: „ рушителите на паметта да спрат и да се инициира публичен спор за запазване на националното ни историческо и културно завещание “.

Ето цялостният текст на документа:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

Горско стопанство на Българска социалистическа партия – Пловдив

ТРЕВОГА ЗА ИСТОРИЯТА!

Единственото нещо, което свързва минало, настояще и бъдеще, в едно неделимо цяло, това е историята. Тази нишка е дълговековна и многоцветна, в тонове и полутонове, напоена с кръвта на нашите предшественици и съвременници. Нишка, от която е изплетена една неповторима дреха от положително и зло, от победи и падове, от независимост и иго. Това е нашата дреха, която носим на раменете си и без, която сме дървета без корени.

В историята има всичко, имена и дати, само че най-много памет, която ни дава мощ да сме горди с изправена глава. Тя има потребност и да се приказва за нея, да се пази грижливо, без значение от това дали ни харесва или не.

Затова са паметниците, от време на време ни събират, от време на време ни отдалечават един от различен, само че те са тези забележимите репери, които пазят паметта за събития, паметта за пролятата кръв, паметта за нашия общ път през времето. Те би трябвало да останат такива, каквито са, тъй като те са снимка на времето, запазила и респект, запазила и цвете, таяща и потискана ненавист.

Ние – Градският съвет на Българска социалистическа партия в Пловдив, от името на социалистите

ПРИЗОВАВАМЕ:  
Всички рушители на паметта да спрат! Разбиването на монументи демонстрира уязвимост и изтощение. Съзиданието е това, което ще ни сплоти и направи почтени.   Всички медии да дадат публичност на казуса и провокират публичен спор за запазване на националното ни културно и историческо завещание. Всички прогресивни хора да продължим да приказваме за общата ни история, такава каквато е, с толерантност и почитание.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР